Skip to main content

Ελαφρά πτώση -3% στις διανυκτερεύσεις -11% στο τζίρο παρουσίασε η χερσαία Μαγνησία,

O πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης δηλώνει στη Voria.gr ικανοποιημένος για την πορεία του τουρισμού στην περιοχή και ζητεί τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχερήσεων, ενώ δι
Περιορισμένη μείωση της τάξης του -3% στις διανυκτερεύσεις και -11% στο τζίρο παρουσίασαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χερσαίας Μαγνησίας στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει με θετικό πρόσημο το σύνολο του 2009, καθώς στην περιοχή ξεκινά η χειμερινή τουριστική περίοδος με επίκεντρο το Πήλιο και το Βόλο. Στη νησιωτική Μαγνησία η τουριστική  κίνηση μειώθηκε κατά  -5% και του τζίρου κατά  -15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Μαγνησίας από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο κυμάνθηκε από 70-75%. Σε γενικές γραμμές  θετική πορεία κατέγραψε ο τουρισμός στο κατ’εξοχήν τουριστικό θέρετρο της Θεσσαλίας, αλλά και της χώρας, σε μια δυσχερή περίοδο για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε στη Voria.gr o Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης, ο οποίος όμως εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του, γιατί οι εκλογές αποσυντονίζουν τις δράσεις και τις ενέργειες, που θα έπρεπε να γίνουν συνολικά για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.  «Αντί να μας απασχολεί ο τουρισμός στην Ελλάδα και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας, ασχολούμαστε με το ποιος θα βγει στις εκλογές».Από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις τράπεζες, όπως υποστηρίζει. Εξέφρασε τη διαμαρτυρία του γιατί παρά τις παραινέσεις της πολιτείας οι τράπεζες ακολουθούν τη δική τους ρώτα, όσον αφορά το κεφάλαιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η ΕΞ Μαγνησία  σε δείγμα 81 ξενοδοχείων από τα 270 περίπου της χερσαίας Μαγνησίας, η μείωση που παρατηρήθηκε στις διανυκτερεύσεις δεν ξεπέρασε το -3% και σε τζίρο το -11% περίπου.
Στη νησιωτική Μαγνησία, η εικόνα διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, καθώς η  κίνηση μειώθηκε κατά  -5% και ο τζίρος κατά   -15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εξειδικεύοντας ανά κατηγορία καταλύματος και ανά περιοχή, καταγράφεται αύξηση +12% των διανυκτερεύσεων και αύξηση +23% του τζίρου συγκριτικά  με το 2008, σε 30 από τα 81 καταλύματα, τα οποία έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Αύξηση διανυκτερεύσεων κατά 18% και τζίρου κατά 25%, παρουσιάζουν επίσης 20 καταλύματα που ανήκουν στην κατηγορία των τριών αστέρων και πάνω. Πτωτικά είναι τα στοιχεία για τα καταλύματα που δεν παρουσιάζουν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και δεν πραγματοποίησαν σχετικές επενδύσεις αναβάθμισης την τελευταία πενταετία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ανά περιοχή στο νομό. Περιοχές και δήμοι που επένδυσαν σε υποδομές και προβολή με επαγγελματισμό και στόχευση, κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά στον τομέα του τουρισμού σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Διαψεύστηκαν οι καταστροφολόγοι

Ο κ. Λεβέντης υπογραμμίζει ότι οι  «Κασσάνδρες», που μιλούσαν στην αρχή του χρόνου  για κατακόρυφη πτώση και καταστροφή του τουρισμού στη Μαγνησία διαψεύστηκαν, δεδομένου ότι οι μειώσεις στις διανυκτερεύσεις περιορίστηκαν σε μονοψήφια νούμερα και μάλιστα χαμηλά και ο τζίρος σε διψήφιο, αλλά περιορισμένο.  Τη θετική αυτή εξέλιξη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, κάποιων απαισιόδοξων την αποδίδει, όπως έδειξε η έρευνα σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως οι κοινές στοχευμένες δράσεις προβολής, ο εισερχόμενος τουρισμός μέσω του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, οι οδικές υποδομές που κατέστησαν εύκολη την πρόσβαση για την ελληνική αγορά, αλλά και η σωστή τιμολογιακή πολιτική. Οι εκπτώσεις δεν ξεπέρασαν κατά τη γνώμη του , το -10%. Κατά τον κ. Λεβέντη η ενότητα και η ποιότητα είναι οι λέξεις κλειδιά για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή, αλλά και στη χώρα.

Ως ενθαρρυντικό στοιχείο αναφέρει ότι οι προκρατήσεις άρχισαν και κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο πιστεύει ότι πραγματική εικόνα για το αν η τάση είναι ανοδική ή καθοδική για την επόμενη σεζόν θα προκύψει τον Ιανουάριο του 2010. Υπογραμμίζει όμως ότι και το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά.
Πάντως φέτος στη χερσαία Μαγνησία προσήλθαν περισσότεροι Γερμανοί, Ολλανδοί και Αγγλοι, ενώ στη νησιωτική την πρωτοκαθεδρία είχαν Σκανδιναβοί και Αγγλοι, ενώ ιδιαίτερα έντονη έκανε την παρουσία του ο εσωτερικός τουρισμός κατά τον κ. Λεβέντη.