Skip to main content

Εκστρατεία Come back: Ανοιχτές 600 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Σε άνοδο ο κλάδος Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Επενδύσεις από Γερμανούς και Αμερικανούς, ανάπτυξη και από τις ελληνικές εταιρείες.

Το μήνυμα είναι καθαρό: "Ελάτε Πίσω", υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ξένες και ελληνικές εταιρείες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει σαν οικοσύστημα ΤΠΕ, περί τις 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από ξένες εταιρείες στον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ενώ κοντά 600 θέσεις εργασίας είναι ανοικτές.

Αυτή την πρωτοβουλία που ξεκινούν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, την πρωτοβουλία που μάλλον θα ονομάσουν "Come Back", παρουσίασαν μέσα από την αφήγηση τριών ιστοριών ο πρόεδρος της ΑΖΚ καθ.Παντελής Αγγελίδης, ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Α.Ε. του ΣΕΤΕ και της ΔΕΘ- Ηelexpo κ.Τάσος Τζήκας και, o αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης κ.Σπύρος Πέγκας.

"Γίνεται στην πόλη μια σιωπηλή επανάσταση στον εργασιακό τομέα και εμείς θέλουμε να την αναδείξουμε και να την προωθήσουμε, γιατί στην ΑΖΚ πιστεύουμε στο "μαζί μπορούμε καλύτερα", γι΄ αυτό άλλωστε δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια πάνω στο οικοσύστημα Τεχνολογίας και στο Thessaloniki Innovation Friendly Destination, μια στρατηγική που αμφισβητήθηκε αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι φέρνει αποτελέσματα", τόνισε ο κ. Αγγελίδης.

Η τάση δημιουργίας ενός hub τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε μέσα από τρεις ιστορίες.

Σύμφωνα με την ιστορία που αφηγήθηκε ο κ. Αγγελίδης, μία γερμανική εταιρεία που απασχολεί 3.000 εργαζομένους παγκοσμίως και έχει έδρα κοντά στα σύνορα με Ολλανδία, θέλει να δημιουργήσει και ένα κέντρο software στην Ευρώπη, εκτός από τα δύο που έχει, σε Μπογκοτά και Χο Τσι Μιν. Η εταιρεία εξετάζει τρεις πόλεις στην Ευρώπη, η μία από τις οποίες είναι η Θεσσαλονίκη, οι άλλες δύο βρίσκονται σε Γαλλία και Ουγγαρία. Μάλιστα, εχθές, εκπρόσωποι της εταιρείας, ήρθαν για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν τη ΔΕΘ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ενώ σήμερα επισκέπτονται την Τεχνόπολη και την ΑΖΚ.

Πέραν της παραπάνω εταιρείας, όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, τέσσερις γερμανικές εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει Τμήματα R&D στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πέγκας, αναφέρθηκε στην γερμανική exciting AG, που έχει δημιουργήσει call center για γερμανικές επιχειρήσεις, στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην επίσης γερμανική Prodyna, εταιρεία ΙΤ, ενώ στην πόλη πιθανότατα θα εγκατασταθεί και μία γερμανική συμβουλευτική η Konsulat.

Οι εταιρείες αυτές, βρίσκουν στη Θεσσαλονίκη υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινο δυναμικό, επιστήμονες πολύγλωσσους, ενώ η πόλη διαθέτει και τις απαιτούμενες υποδομές, π.χ. δίκτυο οπτικών ινών, ενώ εξυπηρετούν οι πολλές αεροπορικές συνδέσεις με διεθνείς προορισμούς.

"Εμείς σαν Δήμος, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρχίσαμε μαζί με την Θεσσαλονίκη - τουριστικό προορισμό, να προβάλλουμε και τη Θεσσαλονίκη - επενδυτικό προορισμό, έχοντας ήδη επενδύσει και στην ΟΚThess, την προθερμοκοιτίδα καινοτόμων start ups", είπε ο κ. Πέγκας.

Τρίτη ιστορία ήταν αυτή που αφηγήθηκε ο κ. Τζήκας για τα σχέδια μίας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, που απασχολεί πάνω από 100.000 εργαζομένους παγκοσμίως, σε call centers παροχής τεχνικής υποστήριξης.

Όπως λοιπόν είπε στον κ. Τζήκα ο δ/νων σύμβουλος της θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου στη Λισαβόνα, ο οποίος είναι και υπεύθυνος στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου, η εταιρεία έχει επιλέξει τη Θεσσαλονίκη, αντί της Πράγας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, για το επόμενο call center της στην Ευρώπη . Ο λόγος που επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη είναι το οικοσύστημα τεχνολογίας που διαθέτει η πόλη στο ICT, το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και η βαλκανική ενδοχώρα, αφού έτσι θα αποφευχθεί στο μέλλον ένα "φαινόμενο Λισαβόνας".

Η εταιρεία αυτή, ψάχνει κατάλληλες εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει από 1/1/2019 ένα call center με γαλλόφωνους νέους επιστήμονες, με σκοπό σε πρώτη φάση να απασχολήσει 200 άτομα.

Όπως εξήγησαν οι τρεις ομιλητές, η Λισαβόνα που είναι hub στο ΙCT, αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης κατάλληλου ανθρωπίνου δυναμικού.

"Τώρα που η Θεσσαλονίκη σαν hub για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ανεβαίνει, η τάση είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να προλάβουμε την εκδήλωση ενός φαινομένου τύπου Λισαβόνας. Γι΄ αυτό και άμεσα θα ξεκινήσουμε την καμπάνια του "Come Back" απευθυνόμενοι στους νέους επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό αλλά και στους φοιτητές μας που σκέπτονται να πάρουν το πτυχία για να φύγουν εκτός Ελλάδας. Αυτό που τους λέμε είναι, βγείτε στο εξωτερικό, πάρτε γνώσεις, εμπειρίες αλλά γυρίστε πίσω".

Όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη, τέσσερα είναι τα σημεία που υπερτερεί η Θεσσαλονίκη: To υψηλό επίπεδο του ανθρωπίνου δυναμικού, το οικοσύστημα τεχνολογίας - καινοτομίας που διαθέται, οι συγκριτικά χαμηλότερες αμοιβές και, η ελκυστικότητα της πόλης. Ωστόσο, επανειλημμένως επισημάνθηκε ότι οι αμοιβές που προσφέρονται δεν είναι χαμηλές, είναι πάνω από τις συμβάσεις και κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 1.200 ευρώ κατ΄ εκτίμηση.

Η ζήτηση από πλευράς εταιρειών σε ότι αφορά προσωπικό, είναι για πληροφορικούς, μηχανικούς(ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους και Η/Υ), αλλά και φυσικούς, χημικούς, μαθηματικούς

Αυτό που λείπει από τη Θεσσαλονίκη είναι τα ειδικά κίνητρα για τον κλάδο ΤΠΕ και τις εταιρείες που εγκαθίστανται και επενδύουν σε αυτό. Τα κίνητρα αυτά, που από χρόνια ζητάει η ΑΖΚ να ισχύσουν είναι φορολογικά για τις εταιρείες και ασφαλιστικά. Ο λόγος που δεν δίνονται είναι μάλλον γιατί δυσπιστούν, στη κυβέρνηση, ότι θα υπάρξει τελικά δημοσιονομικό όφελος, ενώ υπάρχει και ο ανταγωνισμός με άλλες περιοχές και, φυσικά, η εύκολη επίκληση των περιορισμών της Τρόικας, που είναι το άλλοθι για να απομακρύνεται η λήψη μέτρων.

Πάντως ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι ήταν θετικό μέτρο η συμπερίληψη των θυλάκων καινοτομίας στον τελευταίο επενδυτικό νόμο, σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων.

Η Πρωτοβουλία του "Come Back" θα ξεδιπλωθεί στο επόμενο διάστημα, με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και φυσικά μέσα από το www.investinthessaloniki.com, το site που έστησε η ΑΖΚ. Μέσα από το site θα στηθεί, στις αρχές του 2019, ένα κέντρο που θα "προξενεύει" εταιρείες με επιστήμονες, φιλοξενώντας μία βάση με βιογραφικά ενδιαφερομένων και αγγελίες προσφοράς εργασιών.

Η ανάπτυξη του κλάδου ΤΠΕ στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να είναι τόσο σημαντική που ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε πως επιστήμονες άλλων αντικειμένων, που δεν προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης, θα πρέπει ίσως να σκεφτούν τη μετάβαση στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες.