Skip to main content

Ελάχιστο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις

Εντυπωσιακή είναι η απουσία ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα «κομμάτια» που έχει βγάλει προς πώληση η κυβέρνηση.

Ενώπιον ενός απρόβλεπτου κινδύνου συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο κατανοούν είναι ότι ναι μεν ανακοίνωσαν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο, όσο γενναίο κι αν είναι το περιεχόμενο του, βλέπουν ότι η ανταπόκριση από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών, είναι από μικρή έως ...ανύπαρκτη. Ακόμα και για «κομμάτια» τα οποία θεωρούνταν ως φιλέτα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μολονότι η πρόθεση της κυβέρνησης να το πουλήσει, έχει πλέον επισημοποιηθεί, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το project. Υπό άλλες συνθήκες, κανονικά, θα σχηματίζονταν «ουρά» έξω από το μέγαρο της οδού Νίκης, από υποψήφιους επενδυτές. Τώρα, όμως, επικρατεί απόλυτη ερημιά.

Το γεγονός εντυπωσιάζει, αλλά δεν παραξενεύει. Κι αυτό γιατί ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κάπως έτσι. Από τη στιγμή που οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μπορούν να πάνε ακόμα χαμηλότερα, ποιος θα ενδιαφερθεί να αγοράσει τώρα, όταν ξέρει ότι μπορεί να το κάνει στο μέλλον φθηνότερα; Και κάπως έτσι, το αναμενόμενο «κίνημα των αγοραστών» αντί να αυξάνει, αραιώνει. Με εξαίρεση ενδεχομένως το project του ΟΤΕ, όπου όμως υπήρχε εξαρχής ενδιαφερόμενος, η Deutsche Telekom, η οποία, όμως κι αυτή προβάλει τις δικές της αξιώσεις στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.