Skip to main content

Ελβετία: Παγκόσμιοι Κίνδυνοι για το 2010

Ενόψει της 40ής ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η οποία είναι προγραμματισμένη για τέλη Ιανουαρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση, που αναγράφει τους κυριότερ
Η δημοσιονομική κρίση, η ανεργία, το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων σε υποδομές, ιδίως στους τομείς ενέργειας και γεωργίας, και οι χρόνιες ασθένειες θεωρούνται οι κυριότεροι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Παγκόσμιοι Κίνδυνοι 2010» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (W.E.F).

Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της 40ής ετήσιας συνάντησής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός από 27 μέχρι 31 Ιανουαρίου και η οποία αποτελεί το απόσταγμα διαβουλεύσεων με ειδικούς από τον οικονομικό, ακαδημαϊκό και πολιτικό κόσμο, επισημαίνεται ένας αριθμός κινδύνων που συνέβαλαν και επιδεινώθηκαν από τη δημοσιονομική κρίση και την παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Μεταξύ των κινδύνων, που απαριθμούνται στην έκθεση και οι οποίοι απαιτούν ένα καλύτερο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται το διεθνές έγκλημα και η διαφθορά, η απώλεια βιοποικιλότητας και απειλές στον κυβερνοχώρο.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης και οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της υψηλής ανεργίας σε αρκετές μεγάλες οικονομίες του κόσμου αποτελούν πηγές ανησυχίας, καθώς θέτουν υπό μεγάλη πίεση κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση.

Οι συγγραφείς της Έκθεσης επισημαίνουν την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι θα απαιτηθεί μια μαζική επένδυση 35 τρισ. δολαρίων σε υποδομές τα επόμενα 20 χρόνια, κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη γεωργία.

Τέλος, θεωρούν πως είναι ενθαρρυντικό ότι η απάντηση στην παγκόσμια δημοσιονομική κρίση και την ύφεση έφερε στο προσκήνιο τη βούληση μεγαλύτερης συνεργασίας για μια αποτελεσματικότερη παγκόσμια διακυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπισθούν αυτοί οι κίνδυνοι.