Skip to main content

Ελεύθεροι 5 δημοτικοί υπάλληλοι για το «ξέπλυμα» της υπεξαίρεσης

Οι πέντε από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους δημοτικούς υπαλλήλους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους.

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι 5 από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους δημοτικούς υπαλλήλους, μετά την απολογία τους στην ειδική ανακρίτρια για το «ξέπλυμα» χρηματικών ποσών που προέρχονται από την υπεξαίρεση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι παραπάνω αρνήθηκαν την κατηγορία της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» που τους αποδίδεται. Άλλοι 5 υπάλληλοι του δήμου αναμένεται να απολογηθούν αύριο ενώ για άλλη μια υπάλληλος του δήμου, την 11η κατηγορουμένη, η υπόθεση διαχωρίστηκε και έχει ήδη παραπαμφθεί σε δίκη, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, την χρονική περίοδο 2000- 2008, κατά τη διάρκεια της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τον πρώην  διαχειριστή του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε όταν  βρέθηκαν «ύποπτα» χρήματα στην κατοχή των συγκεκριμένων υπαλλήλων και οι διωκτικές αρχές έκριναν ότι είναι προϊόν υπεξαίρεσης από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών εντοπίστηκαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος και του χρηματιστηρίου, όπως κατέθεσε η οικονομική επιθεωρήτρια η οποία διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση. Σύμφωνα με την έρευνα εις βάρος των υπαλλήλων προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Συγκεκριμένα κατείχαν:

416.000 ευρώ, η προϊσταμένη του τμήματος εσόδων.

240.000 ευρώ ο υπάλληλος γραμματείας της ταμειακής υπηρεσίας.

220.000 ευρώ ο προϊστάμενος του τμήματος προμηθειών.

143.000 ευρώ η προϊσταμένη του λογιστηρίου.

130.000 ευρώ η προϊσταμένη του τμήματος εκκαθάρισης δαπανών και μετέπειτα προϊσταμένη της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών.

125.000 ευρώ ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας.

125.000 ευρώ ο προϊστάμενος του τμήματος εσόδων.

125.000 ευρώ ο υπάλληλος της διεύθυνσης Οργάνωσης και Μεθόδων.

110.000 ευρώ ο προϊστάμενος του τμήματος μισθοδοσίας.

75.000 ευρώ ο προϊστάμενος του τμήματος εκκαθάρισης μισθοδοσίας.

55.000 ευρώ η υπάλληλος του τμήματος μισθοδοσίας.

Κάποιοι απ' τους 11 υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που καταδίκασε τον Π. Σαξώνη, τον πρώην γ. γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, σε πρώτο βαθμό, για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ.