Skip to main content

Ελεύθεροι με εγγύηση πλοιοκτήτες και στελέχη για το κύκλωμα στο λιμάνι

Αύριο το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου θα περάσουν ο κεντρικός λιμενάρχης και οι έξι πλοηγοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκαν οι τέσσερις πλοιοκτήτες που εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς με τα ρυμουλκά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά τις απολογίες τους ενώπιον της Α' ειδικής ανακρίτριας, σε μια μαραθώνια διαδικασία η οποία κράτησε δέκα περίπου ώρες.

Τα επτά στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών, ιδιοκτησίας των παραπάνω εφοπλιστών, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, αλλά με μικρότερες εγγυήσεις ως 10.000 ευρώ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εκβίασης, υποστηρίζοντας, όπως είχαν αναφέρει και το πρωί οι συνήγοροί τους, ότι η υπόθεση προέκυψε λόγω αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων στο λιμάνι (δείτε εδώ).

Οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν εμμέσως μόνο το αδίκημα της δωροδοκίας, στη λογική όμως των φιλοδωρημάτων στους πλοηγούς για να εξυπηρετούνται τα πλοία πιο γρήγορα, κάτι, που, όπως υποστήριξαν, είναι συνηθισμένη πρακτική σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 

«Η υπόθεση είναι στην ουσία μια κατάληξη σύγκρουσης εμπλεκομένων εταιρειών σε επίπεδο ανταγωνιστικό και το γεγονός ότι έφτασε σήμερα στο στάδιο της κύριας ανάκρισης οφείλεται προφανώς σε προσπάθεια του μέρους των εμπλεκομένων προσώπων που φέρεται κατά τους ισχυρισμούς του να είχε αδικηθεί από τον ανταγωνισμό αυτό», είχε δηλώσει το πρωί ο συνήγορος υπεράσπισης, Λάμπρος Μαργαρίτης. «Πράγματι υπάρχει μία διάσταση θέσεων, απόψεων και συμφερόντων μεταξύ εταιρειών γίνεται μια προσπάθεια διά της υποβολής εγκλήσεως να λυθεί δικαστικώς», σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος, Δημήτρης Τσάκος.

Αύριο, Κυριακή, το κατώφλι του ίδιου ανακριτικού γραφείου θα περάσουν ο κεντρικός λιμενάρχης και οι έξι πλοηγοί.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος όλων των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης από κοινού. Ο λιμενάρχης και οι πλοηγοί, που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία, διώκονται επιπλέον για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και δωροληψία υπαλλήλου, σε βαθμό κακουργήματος. Οι πλοιοκτήτες και οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν ακόμη το πλημμέλημα της δωροδοκίας από κοινού.