Skip to main content

Έλεγχοι μέτρων: Πρόστιμα ύψους 544.650 ευρώ και 28 συλλήψεις την Πέμπτη

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 544.650 ευρώ, και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις επιχειρήσεις την Πέμπτη.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν την Πέμπτη συνολικά 75.268 ελέγχους και κατέγραψαν 1.605 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 544.650 ευρώ, και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (68.371).

 Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 28 συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.
2. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και οκτώ πελατών, 5.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, καθώς και επιβολή προστίμου από 600 ευρώ στους εννέα συλληφθέντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Αττικής.
3. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και επέβαλε 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε τέσσερις συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
4. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για εξυπηρέτηση πελατών και από οκτώ πρόστιμα των 300 ευρώ στους θαμώνες του καταστήματος για παραβίαση των περιορισμών μετακίνησης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
5. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους τρεις συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
6. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ-παντοπωλείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε τέσσερις πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
7. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, επιπλέον επέβαλε 5.000 ευρώ πρόστιμο στην επιχείρηση και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε πελάτισσα για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
8. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε δύο πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
9. Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών εντός, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
10. Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
11. Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο φυσικά πρόσωπα που παραβίασαν την υποχρέωση για κατ’ οίκον περιορισμό (καραντίνα), στην Περιφέρεια Κρήτης.
12. Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο φυσικά πρόσωπα που παραβίασαν την υποχρέωση για κατ’ οίκον περιορισμό (καραντίνα), στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
13. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 9.800 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
14. Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.
15. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου για μη τήρηση της υποχρέωσης του βιβλίου των ραντεβού, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
16. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
17. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
18. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο εμπορικά καταστήματα για μη τήρηση της αναστολής προσέλευσης κοινού, στην Περιφέρεια Αττικής.
19. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000 ευρώ σε δύο φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας χώρων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί στην Περιφέρεια Αττικής.
20. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε πολυκατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών και οικοδομικών υλικών για μη τήρηση της αναστολής προσέλευσης κοινού διότι διαπιστώθηκε η παρουσία φυσικού προσώπου εντός του καταστήματος και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για παρουσία μη επαγγελματία σε χώρο που επιτρέπεται η προσέλευση επαγγελματιών-αγοραστών, στον δήμο Χαϊδαρίου.

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 1.427 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.