Skip to main content

Έλεγχοι στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τη θητεία Βαρσαμίδη

Έρευνα από το υπουργείο Παιδείας και από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και για τη διαδικασία εκλογής του στη θέση του γραμματέα.

του Νίκου Ηλιάδη

Στο στόχαστρο αρμόδιων ελεγκτικών αρχών βρίσκεται το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr την περίοδο αυτή τρέχουν δύο διαφορετικές έρευνες για όσα συμβαίνουν στο ίδρυμα της Σίνδου, κυρίως κατά την τελευταία τετραετία προεδρίας του Κωνσταντίνου Βαρσαμίδη, ενώ άλλη μία ενδέχεται να ξεκινήσει από τη Δικαιοσύνη. Η πρώτη έρευνα διενεργείται από το υπουργείο Παιδείας και αφορά την προ διμήνου εκλογή του κ. Βαρσαμίδη στη θέση του γραμματέα του ιδρύματος. Η δεύτερη έρευνα διενεργείται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και αφορά διαχειριστικές και διοικητικές πράξεις της διοίκησης του ΤΕΙ. Μάλιστα, χθες, δύο επιθεωρητές επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά το ΤΕΙ και έκαναν ελέγχους στην προσέλευση συγκεκριμένων υπαλλήλων. Επιπλέον, στα χέρια της Δικαιοσύνης έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από πολίτη-γνώστη των όσων συμβαίνουν στο ΤΕΙ στην οποία περιγράφονται συγκεκριμένα περιστατικά, με «ονόματα και διευθύνσεις».

Η έρευνα του υπουργείου Παιδείας

Αφορμή για την έρευνα την οποία ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ήταν η πρόσφατη εκλογή του κ. Βαρσαμίδη στη θέση του γραμματέα, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και του ίδιου του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου. Σε μια πολύ καυστική ανακοίνωσή του, αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου του ΤΕΙ (και) στη θέση του γραμματέα του Ιδρύματος, το υπουργείο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσε να είναι ένα σχετικά επιτυχημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν είναι, όμως. Η αυτογελοιοποίηση ορισμένων βλάπτει τελικά όλους μας». Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο προανήγγειλε ότι «θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με τον νόμο», τονίζοντας ότι «παράλληλα είναι επιβεβλημένη και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης».

Πράγματι, στις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σχετικό αίτημα προς του ΑΤΕΙΘ ζητώντας στοιχεία και διατυπώνοντας ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του κ. Βαρσαμίδη στη θέση του γραμματέα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ζήτησε απαντήσεις για το ότι η διαδικασία εκλογής κινήθηκε πολλούς μήνες προτού λήξει η θητεία του νυν γραμματέα ο οποίος εξακολουθεί στο μεταξύ να ασκεί τα καθήκοντά του. Το υπουργείο ρωτά επίσης για το εάν έγινε με νόμιμο τρόπο η προκήρυξη της θέσης, ποιο όργανο εισηγήθηκε την εκλογή του κ. Βαρσαμίδη κ.ά.

Η αμφιλεγόμενη εκλογή

Η ανάδειξη του προέδρου του ΑΤΕΙΘ στη θέση και του γραμματέα του Ιδρύματος προκάλεσε ερωτήματα καθώς και πλήθος επικρίσεων ακόμη και από συναδέλφους του από άλλα ΤΕΙ. Το πρώτο ερώτημα αφορά το χρόνο που επέλεξε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ να κινήσει τη διαδικασία. Βάσει του νόμου 4009/2011 η προκήρυξη για τη θέση γίνεται περίπου δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου γραμματέα. Η θητεία του νυν γραμματέα Νίκου Τσίτση λήγει τον Μάρτιο του 2018 γι’ αυτό και θεωρείται ακατανόητο για ποιο λόγο ο κ. Βαρσαμίδης επέλεξε να κινήσει την όλη διαδικασία από τον Μάιο του 2017, δηλαδή σχεδόν εννέα μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Επιπλέον, στους ενδιαφερόμενους παρέχεται επαρκής χρόνος (την προηγούμενη φορά ήταν δύο μήνες) για την υποβολή υποψηφιότητας. Τώρα, δόθηκε προθεσμία μόλις πέντε ημερών! Επίσης, στην επίμαχη συνεδρίαση του 15μελους Συμβουλίου Ιδρύματος για την επιλογή γραμματέα, για την οποία δεν εκδόθηκε έγγραφη πρόσκληση (έγιναν τηλεφωνικές ειδοποιήσεις), δεν υπήρξε εισήγηση από κανέναν, όπως απαιτείται. Μεταξύ των τριών υποψηφίων επιλέχθηκε τελικά ο κ. Βαρσαμίδης με έντεκα θετικές ψήφους (οι δύο με επιφύλαξη) σε σύνολο 13 παρόντων. Ένας ψήφισε λευκό και άλλος ένας απείχε, δηλώνοντας ότι το ΑΤΕΙΘ έχει γραμματέα ως τον Μάριο του 2018 και συνεπώς η διαδικασία θα έπρεπε να γίνει τον Γενάρη του 2018.  

Δεν έχω καμία σχέση, λέει ο αναπληρωτής

Η πράξη διορισμού του γραμματέα κανονικά υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΤΕΙ, αλλά καθώς επρόκειτο για ταυτοπροσωπία, αυτήν φαίνεται ότι την υπέγραψε ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Τζιώνας. Όμως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους του εντός του Ιδρύματος ο κ. Τζιώνας διαβεβαίωνε ότι «ουδεμία σχέση έχω και δεν συμμετείχα με κανέναν τρόπο στις πρόσφατες διαδικασίες προκήρυξης, επιλογής, ανάδειξης κ.λπ. για τη θέση του γραμματέα στο ΑΤΕΙΘ…», αφήνοντας έτσι υπόνοιες σχετικά με το ενδεχόμενο πλαστογράφησης της υπογραφής του.

Η πράξη διορισμού φέρει ημερομηνία 12 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία συνεδρίασε το Συμβούλιο Ιδρύματος και επέλεξε για νέο γραμματέα τον κ. Βαρσαμίδη. Την ίδια κιόλας μέρα, η εν λόγω πράξη κοινοποιήθηκε προς το υπουργείο Παιδείας ενώ στάλθηκε προς δημοσίευση και στο Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να πάρει ΦΕΚ.

Δώρο άδωρο

Παράλληλα, ελάχιστες ημέρες μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του κ. Βαρσαμίδη στη θέση του γραμματέα, από το ΑΤΕΙΘ έφυγε προς το Εθνικό Τυπογραφείο απόφαση απόλυσης του κ. Τσίτση, τόσο από τη θέση του νυν γραμματέα όσο και από αυτήν του υπαλλήλου του Ιδρύματος. Όμως, η απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, κατόπιν παρέμβασης του υπουργείου. Εκτός αυτού, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργείται η θέση του γραμματέα στα ΤΕΙ κι έτσι η όλη μεθόδευση για την εκλογή του κ. Βαρσαμίδη στη θέση του γραμματέα δεν θα έχει τελικά κανένα αντίκρισμα. Χθες, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΙ προκήρυξε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου (ο οποίος θα λέγεται πλέον πρύτανης). Αυτές ορίστηκαν για τις 20 Σεπτεμβρίου και η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την προσεχή Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες. Σημειώνεται πως η θητεία της σημερινής υπό τον κ. Βαρσαμίδη διοίκησης ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου.