Skip to main content

Ελεγκτές της ΑΑΔΕ γίνονται πελάτες για «μαύρα» εισοδήματα από AirBnB

Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, θα τους επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ.

Σε εκτεταμένους ελέγχους προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουν, η ΑΑΔΕ πρόκειται να αξιοποιήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της, καθώς και θα πραγματοποιήσει και επιτόπιους ελέγχους με ελεγκτές, οι οποίοι προσποιούνται τους… πελάτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ιντερνετικών πλατφορμών διαμοιρασμού υπολογίζεται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό μητρώο περίπου 55.000 ενώ οι υπόλοιποι 35.000 δεν έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση. 

Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις πως αρκετοί και από αυτούς που έχουν εγγραφεί στο μητρώο δεν δηλώνουν το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν από τις μισθώσεις μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών (AirBnB, Booking, Homeaway κ.ά).

Το πρόστιμο

Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, θα τους επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ καθώς και πρόσθετος φόρος εισοδήματος με προσαυξήσεις.

Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση, μπορούν να τα διορθώσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου καθώς τα τελικά στοιχεία που αφορούν τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018 θα αποτυπωθούν στις φετινές δηλώσεις και θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που προβλέπει η νομοθεσία (15% έως 45%).