Skip to main content

Elektronio: Το τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο που κερδίζει τις εντυπώσεις

Ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα είναι οι δημιουργοί της start up εταιρείας ποδηλάτων Elektonio, από τη Θεσσαλονίκη.

«Reimagine your vehicle». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν ο Παντελής Ζάρκος και η Άννα Χλιούρα, οι δημιουργοί της start up εταιρείας ποδηλάτων Elektronio, από τη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα συγκαταλέχθηκε στις 10 κορυφαίες της Ελλάδας.

Ο Παντελής, 30 χρονών, απόφοιτος του ΤΕΙ Οχημάτων, μετά από έρευνα και μελέτη ετών, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 να σχεδιάζει το Play, ένα 100% χειροποίητο premium τρίτροχο ηλεκτρικό ποδήλατο, που διαθέτει τόσο ένα κιβώτιο αποθήκευσης στο πίσω μέρος του όσο και «κρυφούς» αποθηκευτικούς χώρους στο πλάι. Στόχος του ήταν, όπως λέει στη Voria.gr, να δημιουργήσει ένα όχημα οικολογικό, χρηστικό και ευέλικτο, που θα προσφέρει μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία στον οδηγό.

Μετά από διάφορες τροποποιήσεις στο μήκος, το βάρος και τον κινητήρα, το Play ήταν έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2014 και λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, συστάθηκε η Elektronio, από κοινού με την Άννα Χλιούρα, κάτοχο μεταπτυχιακού του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. «Το Play είναι ένα ιδιαίτερο ποδήλατο, που σε κάνει να ξεχωρίζεις, προσφέροντας στον οδηγό άνετη οδήγηση και μεγάλη ασφάλεια. Αυτό είναι και το μότο μας: χαρά, άνεση και ξεκούραση», εξηγεί η ίδια στη Voria.gr.

Οι δύο νέοι επιχειρηματίες έχουν ήδη εγκατασταθεί στον χώρο όπου κατασκευάζουν και παρουσιάζουν το ποδήλατο, στην οδό Βεροίας 3, στο κέντρο της πόλης, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να το βγάλουν στην αγορά, κάτι που εκτιμούν πως θα γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όπως λένε, αυτό που ξεχωρίζει την Elektronio είναι το γεγονός πως στοχεύει στην εξατομίκευση του προϊόντος, το οποίο δημιουργείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη, ο οποίος μπορεί να το προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες.

Παρότι η εταιρεία είναι μόλις στα πρώτα της βήματα, οι δύο επιχειρηματίες σχεδιάζουν ήδη τα νέα τους προϊόντα, καθώς, όπως αναφέρουν, στόχος τους είναι η εταιρεία να δημιουργεί κάθε χρόνο ένα νέο μοντέλο, όπως για παράδειγμα μια κλειστή έκδοση του Play, με ανεμοθώρακα και κουκούλα. Στις σκέψεις τους είναι ακόμη να ενοικιάζουν ποδήλατα σε τουρίστες και μη, προκειμένου να κάνουν τις βόλτες τους στην πόλη.

Όσο για το εάν τους φοβίζει το κλίμα αβεβαιότητας μέσα στο οποίο επιχειρούν: «Το θέμα να ενημερώνεσαι για το τι συμβαίνει (διαπραγμάτευση, πορεία της οικονομίας κτλ) αλλά να μην ασχολείσαι ιδιαίτερα και να κάνεις αυτό που αγαπάς», λέει ο Παντελής, για να συμπληρώσει η Άννα: «Παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, το πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε».

Σημαντική βράβευση από τη Marlboro

Η Elektronio, που αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που κατασκευάζει «Tilting Trikes» (σσ. Τρίτροχα ποδήλατα με διπλή ρόδα μπροστά), βραβεύθηκε πρόσφατα στον διαγωνισμό « 10 start ups wanted» της εταιρείας Marlboro, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, αποσπώντας χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ. Ήταν μάλιστα η μοναδική start up από τη Θεσσαλονίκη, που κατάφερε να φτάσει στις κορυφαίες δέκα, ανάμεσα από συνολικά 180 ιδέες από ολόκληρη τη χώρα.

Σημειώνεται πως η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα «Venture Garden» που υλοποιείται από την Anatolia School of Business του American College of Thessaloniki (ACT) και την ALBA Graduate Business School του American College of Greece στην Αθήνα, με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.