Skip to main content

Elena Jewelry Concepts: Ελληνικό κόσμημα από την Άθωνος στο… Λος Άντζελες

Η Έλενα Βεζύρογλου, με πτυχίο οικονομικών και πολιτικών επιστημών και μεταπτυχιακό ευρωπαϊκών σπουδών, ενέδωσε τελικά στην αγάπη της για το κόσμημα

Από το μικρό της εργαστήριο στην Άθωνος τα κοσμήματά της ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά για το Λος Άντζελες, βρίσκοντας τη θέση τους σε μπουτίκ της μεγαλύτερης πόλης της Καλιφόρνιας, ενώ ήδη Ιταλίδες και Γαλλίδες τα επιλέγουν, προσθέτοντας μια πινελιά ελληνικής κομψότητας στην εμφάνισή τους. Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Έλενα Βεζύρογλου, δημιουργός του brand Elena Jewelry Concepts, έκανε στροφή από μια καριέρα στο μάνατζμεντ, ενδίδοντας στην αγάπη της για τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων. Έτσι, ενώ σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό ευρωπαϊκών σπουδών στη Γερμανία, το μικρόβιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας δεν την άφηνε να ησυχάσει. Άλλωστε, η τέχνη πρωταγωνιστούσε στο σπίτι της, με την γκαλερίστα μητέρα της να της δίνει συνεχή ερεθίσματα.

Σήμερα κάνει τη δική της… τέχνη, σχεδιάζοντας και δημιουργώντας κοσμήματα, όπου κυριαρχούν οι λιτές, γεωμετρικές γραμμές, με πρώτες ύλες το ανακυκλωμένο κατά κύριο λόγο ασήμι, σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα, όπως ο μπρούντζος και ο χαλκός. Οι δε ημιπολύτιμοι λίθοι έρχονται να προσθέσουν χρώμα και ψυχή στα κομμάτια της. Η Έλενα Βεζύρογλου συνεργάζεται ήδη με τρεις πλατφόρμες online πωλήσεων στο εξωτερικό, μία ιταλική και δύο γαλλικές, ενώ αυτή την περίοδο έχει επαφές και με μία γερμανική. Παλαιότερα δε είχε έντονη δραστηριοποίηση και στην αγγλική αγορά. Τα επόμενα πλάνα της βάζουν τις ΗΠΑ στο επίκεντρο, με πρώτο σταθμό το Λος Άντζελες. Παράλληλα, διαθέτει τα κοσμήματά της μέσω του δικού της e-shop, αλλά και από το φυσικό της κατάστημα στην Άθωνος.


«Μου αρέσει που από το τίποτα δημιουργείς κάτι με το οποίο μπορείς να φέρεις χαρά σε έναν άλλο άνθρωπο, γνωρίζοντας μάλιστα πως εσύ το έφτιαξες, με τα χέρια σου» λέει η Έλενα στη Voria.

Η αγάπη για το χειροποίητο και οι σπουδές στο κόσμημα

Η Έλενα Βεζύρογλου έτρεφε πάντα μια αγάπη για καθετί χειροποίητο. Αυτή η μοναδικότητα που συνοδεύει τα χειροποίητα αντικείμενα και δη τα κοσμήματα την γοήτευε. Τα χέρια της μάλιστα έπιαναν από παιδί. Θυμάται μικρές με την αδερφή της σε μια βόλτα στην Πλάκα να αγοράζουν χάντρες και να φτιάχνουν κομπολόγια για τον πατέρα και τον παππού τους. Η πορεία όμως προς το κόσμημα έμελλε να περάσει από πολλά στάδια. Όσο σπούδαζε στο πανεπιστήμιο έκανε κάποια μαθήματα γύρω από την κατασκευή κοσμημάτων, ακόμα όμως αντιμετώπιζε ως χόμπι τη διαδικασία. Επιστρέφοντας από τις μεταπτυχιακές της σπουδές από τη Γερμανία συνέχισε να διευρύνει τις γνώσεις της γύρω από το αντικείμενο, ενώ άρχισε να εργάζεται για γνωστή εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών. Στη συνέχεια αποφάσισε να φοιτήσει στη σχολή MOKUME, για να σπουδάσει αργυροχρυσοχοΐα, υποβάλλοντας μάλιστα παραίτηση από τη δουλειά της, αφού οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις ήταν μεγάλες. Στο ενδιάμεσο ξεκίνησε εργασία στο Γερμανικό Προξενείο, όπου έμεινε εννέα χρόνια και παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες, θέλοντας να αφοσιωθεί με όλες τις δυνάμεις της στη δημιουργία κοσμημάτων. Άλλωστε, το 2017 δημιούργησε το δικό της εργαστήριο στην Άθωνος, πιστεύοντας πολύ στην ψυχή της διαφορετικής αυτής γειτονιάς, ενός «μικρού χωριού», όπου όλοι γνωρίζονται, όπως λέει, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.