Skip to main content

Ελεύθερος ο Κούρδος κατηγορούμενος για τρομοκρατία

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Τουρκία πολιτικός πρόσφυγας, κουρδικής καταγωγής, που κατηγορείται για συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες.

του Μάρκου Γεωργίου

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Τουρκία, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, κουρδικής καταγωγής, που κατηγορείται, από τις αρχές της γείτονος χώρας,  για συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες με θύματα αστυνομικούς.

Κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος υπέστη βασανιστήρια και κατέστη ανάπηρος σε ποσοστό 67% από παρατεταμένη απεργία πείνας που πραγματοποίησε στις τουρκικές φυλακές, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Αποφυλακίστηκε προσωρινά λόγω της άσχημης κατάστασης της υγείας του.

Όταν έφθασε στην χώρα μας υπέβαλλε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου το οποίο εκκρεμεί, μέχρι και σήμερα  Στην    απολογία του είπε είναι άρρωστος και ότι κινδυνεύει η ζωή του αν εκδοθεί στην Τουρκία. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μη γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα έκδοσης και το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους.

Συμπατριώτες του και άλλα άτομα που βρέθηκαν στο πλευρό του σε ένδειξη συμπαράστασης, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα με το άκουσμα της απόφασης.  Η δίκη έγινε με την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας.