Skip to main content

Ελίζαμπεθ Λι: Μεγάλη η οικονομική δυναμική της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας

Η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως θα πρέπει να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία.

Τη δυναμική της Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη της σ' έναν κόμβο τεχνολογίας και εμπορίου στα Βαλκάνια, υπογράμμισε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, μιλώντας στην εναρκτήρια ενότητα του "Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022 (TFTD), που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής της Βορείου Ελλάδος σε πυλώνα συνεργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

"Πιστεύουμε ότι αυτή η πόλη και η βόρεια Ελλάδα ευρύτερα έχουν μεγάλη οικονομική δυναμική. Αυτό οφείλεται τόσο στη γεωγραφική της θέση, τις υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες υποδομές της, τους φυσικούς της πόρους και την ομορφιά της. Αλλά κυρίως στο πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο της", ανέφερε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα γενική πρόξενος.

"Έχουμε υπογραμμίσει τη σημασία της Θεσσαλονίκης και την αξία του ταλέντου της σε πολλές περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα από το 2018, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι αμερικανικές και άλλες διεθνείς εταιρείες έχουν πειστεί. Η συνεχής ανάπτυξη του Alexander Competence Center της Deloitte, η ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Pfizer και πρόσφατα επίσης ενός δεύτερου κόμβου, του Business Center, του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες των ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αδράξουν την ευκαιρία και να επενδύσουν σε αυτό το δυναμικό. Και γνωρίζουμε στην πραγματικότητα ότι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να εισέλθουν", σημείωσε η Αμερικανίδα γενική πρόξενος, επισημαίνοντας πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι εργοδότες αναζητούν υποψήφιους που είναι έτοιμοι για δουλειά.

Ανάγκη διασύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για την εύρεση εργαζόμενων με τις κατάλληλες δεξιότητες, αλλά και η διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό, η Ελίζαμπεθ Λι, υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης της αγοράς εργασίας και του ιδιωτικού τομέα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Καθημερινά ακούμε από τους εταιρικούς φίλους μας, Έλληνες και Αμερικανούς, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες για μια σειρά θέσεων εργασίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πληροφορικής. Μέρος του προβλήματος είναι η περιβόητη διαρροή εγκεφάλων, και τώρα που δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και η οικονομία στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ισχυρή και σταθερή, πολλοί από τους ταλαντούχους Έλληνες που αναζήτησαν ευκαιρίες στο εξωτερικό τα τελευταία 10-15 χρόνια θα αποφασίσουν να επιστρέψουν. Αλλά είναι επίσης μια ένδειξη ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό ως εταιρική σχέση", ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως "ένα πανεπιστημιακό πτυχίο που έχει αξία στο χώρο εργασίας και η επακόλουθη άδεια ή πιστοποίηση είναι μόνο η αρχή της μάθησης".

"Σήμερα, οι γνώσεις που σχετίζονται με την εργασία που αποκτά ένας απόφοιτος κολεγίου αναμένεται να έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη από πέντε χρόνια. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε τομείς όπως η επιστήμη των υπολογιστών και η μηχανική, τα προγράμματα σπουδών έχουν σχεδιαστεί πριν από χρόνια ή και δεκαετίες", εξήγησε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει "να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό ως εταιρική σχέση".

"Η δημιουργία μακροπρόθεσμων, συνεργατικών σχέσεων θα ωφελήσει τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τις επιχειρήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκά αποτελέσματα, όπως ακαδημαϊκή επιτάχυνση, χρηματοδότηση για έρευνα, εξειδίκευση και ανανέωση του προσωπικού που είναι έτοιμο για εργασία, αλλά και έκθεση των φοιτητών σε ό,τι συμβαίνει στον χώρο εργασίας και τις ανάγκες της αγοράς, βοηθώντας τους να κάνουν τις σωστές επιλογές σταδιοδρομίας", ανέφερε η Αμερικανίδα διπλωμάτης και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι πλέον κατανοούν πως και οι δύο χρειάζονται και εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο για την αμοιβαία επιτυχία τους, καθώς και για μια ισχυρότερη ελληνική οικονομία.

Εκτίμησε δε πως "όσο πιο νωρίς συμβούν αυτές οι διασυνδέσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο το καλύτερο".

Από τα Code Girls στις Code Moms και τα American Tech Labs

Η Ελίζαμπεθ Λι αναφέρθηκε και στην υποστήριξη που παρέχει η αμερικανική διπλωματική αποστολή στη "σημαντική στροφή προς την τεχνολογία που κάνει η Ελλάδα - ειδικά εδώ στη βόρεια Ελλάδα", μέσω της υποστήριξης πρότζεκτ για τη νεολαία και ειδικά για τα κορίτσια, όπως το εμβληματικό Code Girls, το οποίο τώρα επεκτείνεται με την υποστήριξη της Google για να γίνει το πρόγραμμα Code Girls - Code Moms σε έξι διαφορετικές πόλεις, αλλά και το τελευταίο American Tech Lab που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως μέρος του δικτύου American Spaces στην Ελλάδα, αφιερωμένο στον προγραμματισμό επικεντρωμένο στην επιστήμη. Έκανε επίσης μνεία και στο πρόγραμμα STEM Stars Greece, έναν διαγωνισμό για Έλληνες μαθητές γυμνασίου, που τους επιτρέπει να διαγωνιστούν ώστε να συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής στην Καλιφόρνια, επισημαίνοντας πως μια ομάδα από τη Θέρμη και μια από την Αλεξανδρούπολη ήταν αυτές που κατέκτησαν φέτος τις δύο πρώτες θέσεις.

"Ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στον τεχνολογικό τομέα"

Η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη τόνισε, ακόμη, πως θα πρέπει να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει ρόλο περιφερειακού ηγέτη στον συγκεκριμένο τομέα. "Σήμερα οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του εργατικού δυναμικού της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα, και γι' αυτό το έργο του Προξενείου των ΗΠΑ για την επιχειρηματικότητα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη τρόπων δημιουργίας δικτύων και διευκόλυνσης της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία", ανέφερε η Ελίζαμπεθ Λι, επισημαίνοντας πως για τον σκοπό αυτό "έχουμε επικεντρωθεί σε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων για τις γυναίκες, ειδικά στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών", όπως το πρόσφατο εργαστήριο Παιδαγωγικής Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου Αμερικανοί εμπειρογνώμονες συζήτησαν τρόπους για την ενσωμάτωση των μαθημάτων επιχειρηματικότητας στο πρόγραμμα σπουδών από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και το Tech Camp για την επιχειρηματικότητα για γυναίκες από τις βαλκανικές χώρες το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ