Skip to main content

Ελλάδα και Πολωνία οι κερδισμένοι του προϋπολογισμού της ΕΕ

Η Ελλάδα έλαβε από την ΕΕ 6,3 δισ. ευρώ περισσότερα από ότι κατέβαλε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ
Η Ελλάδα αναδεικνύεται η μεγαλύτερη κερδισμένη του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2008 ενώ ακολουθεί η Πολωνία. Σε αντίθετη τροχιά κινείται η Γερμανία, που σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ήταν αυτή που κατέβαλε τις μεγαλύτερες εισφορές καθώς προσέφερε 8,8 δισ. ευρώ το 2008.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα έλαβε από την ΕΕ 6,3 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι κατέβαλε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ, για αγροτικές επιδοτήσεις, έργα υποδομής, όπως η κατασκευή οδικών αξόνων, και περιβαλλοντικές δράσεις ενώ η Πολωνία έρχεται δεύτερη με επιδοτήσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ.

Μεγάλοι χρηματοδότες πέρα από την Γερμανία είναι η Αυστρία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία, οι οποίες όπως φαίνεται θα ασκήσουν πιέσεις για μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ριζικές αλλαγές τον επόμενο χρόνο.

Κάτω από την Ελλάδα και την Πολωνία, στη λίστα των κρατών-μελών που λαμβάνουν επιδοτήσεις μεγαλύτερες των υποχρεώσεών, τους συγκαταλέγονται η Πορτογαλία, η Ισπανία και 12 ακόμα χώρες, κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ, που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 και το 2007.

Η Ισπανία συνέχισε να εισπράττει λιγότερα κονδύλια, καθώς αυξάνεται ο εθνικός της πλούτος και πληροί τα κριτήρια για μικρότερες επιδοτήσεις. Η χώρα έλαβε 2,8 δισ. ευρώ το 2008, έναντι 8,5 δισ. ευρώ το 2004.

Περίπου ποσοστό 40% του προϋπολογισμού ύψους 116,5 δισ. ευρώ της ΕΕ πέρυσι κατευθύνθηκε προς την ενίσχυση της απασχόλησης, τις υποδομές και την ανταγωνιστικότητα. Οι αγροτικές επιδοτήσεις αντιστοιχούν στο 37% των δαπανών της ΕΕ.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανακοίνωσή του για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι «οι βασικοί τομείς δαπανών του 2008 στην έρευνα, την καινοτομία και την επαγγελματική κατάρτιση για ένταξη των ατόμων στο εργατικό δυναμικό βοηθούν την Ευρώπη να κινηθεί προς την ανάκαμψη».

Χριστίνα Καραμανίδου