Skip to main content

Έλλειψη εμπιστοσύνης Ρουμανίας-Ρωσίας διαπιστώνει ο Μπασέσκου

Για «έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ της Μόσχας και του Βουκουρεστίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των διπλωματών της χώρας του.
Για «έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ της Μόσχας και του Βουκουρεστίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των διπλωματών της χώρας του. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μπασέσκου, η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να ξεπεραστεί με την επιδίωξη κοινών στόχων από τις δύο πλευρές.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Βουκουρεστίου, η οποία έχει ιστορικό υπόβαθρο. Προτείνουμε να τ΄ αφήσουμε αυτό πίσω μας. Δεν αποκλείω, οι πρόσφατες εντάσεις να σχετίζονται με τη θέση μας σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία του Μόλδοβα. Το λέμε απλά και καθαρά: δεν κάνουμε τίποτα υπογείως. Στηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις (στο Μόλδοβα), αλλά τις στηρίζουμε όπως μπορούμε. Προσπαθούμε να τούς βοηθήσουμε να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες και να πουλήσουμε τα προϊόντα τους, που έχει μπλοκαριστεί η διάθεσή τους στη ρωσική αγορά. Αλλά το κάνουμε αυτό με διαφάνεια και νόμιμα, όπως και το να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία του Μόλδοβα είναι νόμιμο», τόνισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Ο κ. Μπασέσκου τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρεί η Ρωσική Ομοσπονδία εχθρό τη Ρουμανία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία στηρίζει τη Δημοκρατία του Μόλδοβα και το γεγονός ότι αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σε ρουμανικές στρατιωτικές βάσεις.

«Το γεγονός ότι αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σε ρουμανικές στρατιωτικές βάσεις ή το γεγονός ότι προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια αντιπυραυλική ασπίδα στο έδαφός μας, δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη εχθρική στάση της Μόσχας απέναντι στο Βουκουρέστι», σημείωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο ίδιος ζήτησε από τους διπλωμάτες της χώρας του να προσπαθήσουν να εξηγήσουν το γεγονός ότι η Ρουμανία δεν διάκειται εχθρικά απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά ότι προσπαθεί απλώς να εκπληρώσει τους δικούς της στόχους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την ενέργεια.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν σκαμπανεβάσματα, τις καλές και τις κακές στιγμές τους, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε ειλικρινείς σε δύο πτυχές (των σχέσεων αυτών). Η πρώτη και πλέον σημαντική πτυχή είναι να βρούμε τρόπους συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η δεύτερη αφορά το γεγονός ότι, οι τρόποι αυτοί συνεργασίας θα πρέπει να βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασέσκου.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι, η Ρουμανία και η Ρωσία έχουν, ορισμένες φορές, αντικρουόμενα συμφέροντα, σε μια έμμεση αναφορά στον αγωγό «Nabucco», στον οποίο έχει συμμετοχή η Ρουμανία και «South stream», που εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλοί τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες. «Θέλουμε- υπογράμμισε- επιχειρηματίες από τη Ρωσική Ομοσπονδία να επενδύσουν στη Ρουμανία. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτή τη σχέση μόνο στη βάση αντικρουόμενων απόψεων».

Ως παραδείγματα περιοχών κοινού ενδιαφέροντος για το Βουκουρέστι και τη Μόσχα, ο κ. Μπασέσκου ανέφερε τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη και τον τερματισμό της παράνομης εμπορίας όπλων.