Skip to main content

Ellinair: Αναγκαστική προσγείωση για την πτήση της Σμύρνης ως το Μάιο

Προσωρινή διακοπή της πτήσης Θεσσαλονίκη - Σμύρνη. Η Εllinair βάζει νέες πτήσεις σε πολλούς προορισμούς της Γερμανίας, αλλά πτήση για Ρώμη.

Η Εllinair, η αεροπορική εταιρεία του ομίλου Μουζενίδη, σταματάει από τις 15 Δεκεμβρίου τις πτήσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Σμύρνη, καθώς οι πολύ χαμηλές πληρότητες δε μπορούν να στηρίξουν το τολμηρό πέταγμα του Ομίλου στο καινούργιο προορισμό.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο εμπορικός διευθυντής της Ellinair, κ. Σταύρος Δαλιάκας, δεν πρόκειται για κατάργηση του δρομολογίου αλλά για προσωρινή διακοπή αφού ήδη η πτήση έχει συμπεριληφθεί στα συστήματα κρατήσεων για τις 27 Μαΐου 2016 και τη θερινή περίοδο.

Να σημειωθεί ότι η Ellinair άρχισε να πετάει από Θεσσαλονίκη για Σμύρνη στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, κάθε Τρίτη και Σάββατο, με σκοπό στο πλαίσιο των τουριστικών δραστηριοτήτων του Ομίλου μα και σε συνεργασία με άλλους τουριστικούς πράκτορες, να συμβάλλει στην ανάπτυξη του περιηγητικού τουρισμού και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αλλά και να εξυπηρετεί την προσδοκούμενη αύξηση των ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών συνεργασιών. Όμως, παρά τις προωθητικές ενέργειες, η κίνηση δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.

«Για να διατηρηθεί ένα δρομολόγιο, χρειάζεται πληρότητες της τάξης του 70% και άνω. Με πληρότητες 30%-40% ή και μικρότερες αναγκασθήκαμε να αναστείλουμε τις πτήσεις. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι έχει δυναμική η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης και σταδιαδικά θα αρχίσει να αποδίδει», τόνισε ο κ. Δαλιάκας.

Σε αυτούς τους σχεδόν τρεις μήνες που η Ellinair πετούσε στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, με τις πτήσεις της κυρίως μετέφερε περιηγητές που στην πλειονότητά τους ήταν Έλληνες, ενώ επένδυσε και σε πολλά fam trips με τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, ώστε να ανοίξει τον προορισμό στην προοπτική δημιουργίας κίνησης.

Σε ό,τι γενικότερα αφορά τις εξελίξεις για την εταιρεία, μέσα στο 2015, ο κ. Δαλιάκας τόνισε πως σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, υπήρξαν αποκλίσεις από τους στόχους αλλά ήταν ελεγχόμενες καθώς σε μεγάλο μέρος τα κόστη, ειδικά στις πτήσεις εξωτερικού, είναι ενσωματωμένα στα τουριστικά πακέτα του Ομίλου.

Εκτός από το άνοιγμα στη Σμύρνη, τη φετινή χρονιά η Ellinair εγκαινίασε και τις πτήσεις της στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Αθήνα, τις οποίες προσπαθεί να στηρίξει καθώς τα ποσοστά πληρότητας- γύρω στο 50%- δεν είναι ακόμη ικανοποιητικά. Να σημειωθεί ότι η Ellinair έχει δύο πτήσεις καθημερινά για Αθήνα, από Θεσσαλονίκη, εκτός Τρίτης και Τετάρτης.

Το καλοκαίρι, με τα capital controls και το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε, οι πτήσεις εσωτερικού είχαν πληρότητες κοντά στο 70%, ποσοστό που δεν ήταν «πολύ ικανοποιητικό».

«Στις πτήσεις μας σε διεθνείς προορισμούς οι πληρότητες ήταν της τάξης του 70%, αλλά το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις συνυπολογίζεται στα πακέτα διακοπών», εξήγησε ο εμπορικός διευθυντής της Ellinair.

Στη νέα σεζόν η εταιρεία θα επιμείνει αναπτυξιακά. Πιο συγκεκριμένα, εμπλουτίζει το διεθνές της δίκτυο με νέα δρομολόγια σε Γερμανία, Ιταλία και, ενδεχομένως, σε Αγγλία και Κύπρο.

Η Εllinair κάνει μεγάλο άνοιγμα στη Γερμανία, με πτήσεις σε Φρανγκφούρτη, Μόναχο, Κολωνία, Βερολίνο, Ανόβερο και Ντύσελντορφ από Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Επίσης από Θεσσαλονίκη, θα πετάει για Ρώμη.

Το άνοιγμα της εταιρείας υποστηρίζεται από την προμήθεια, αρχές Ιανουαρίου 2016, ενός ακόμη Airbus 313, με dry lease (μακροχρόνια μίσθωση), το οποίο θα προστεθεί στα δύο RJ 85 και στο υπάρχον Airbus.