Skip to main content

Έλληνες και Κινέζοι καλλιτέχνες στην έκθεση «Τέχνη και Ειρήνη»

Την έκθεση υποδέχεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης .

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τέχνη και Ειρήνη», με έργα σύγχρονης τέχνης από την Κίνα, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, παρουσία Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών και εκπροσώπων δύο χωρών, από το χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε περίοπτη θέση στο χώρο της έκθεσης, μεταξύ των περίπου σαράντα έργων τέχνης, εκτίθενται και δύο πίνακες Κινέζων καλλιτεχνών, με ελληνικό θέμα. Ο ένας έχει ως θέμα του την Ακρόπολη και ο άλλος την Σαντορίνη. Τα υπόλοιπα έργα είναι στην πλειοψηφία τους πίνακες, αλλά υπάρχουν επίσης γλυπτά.

Την έκθεση υποδέχεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε διοργάνωση της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας, από τις 10 έως τις 27 Μαΐου 2018.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της κινέζικης ομοσπονδίας Λογοτεχνίας και τέχνης (China Federation of Literary and Art Circles) Li Yi, παρουσία του αντιπροέδρου της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας (China Artists Association) Xu Li, της γενικής γραμματέως της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας Tao Chi και του πολιτιστικού ακολούθου της πρεσβείας της Κίνας την Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν η αντιπρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Σοφία Καϊτατζή - Γουίτλοκ, η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, η πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ξανθίππη Σκαρπιά - Χόιπελ, η πρόεδρος και διευθύντρια Θούλη Μισιρλόγλου, κ.α.

Επίσης, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν και στο συμπόσιο που προηγήθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού κα τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

Στο χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας (China Artists Association) Xu Li επεσήμανε ότι τετρακόσια χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, δύο κορυφαίοι φιλόσοφοι ο Πλάτων και ο Κομφούκιος διαμόρφωσαν τις αξίες δύο μεγάλων πολιτισμών, ο ένας στη δύση και ο άλλος στην ανατολή και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, εκτός από τα όμορφα τοπία της και για τον πολιτισμό της και ιδιαίτερα όποιος ασχολείται με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Η έκθεση έχει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται με αφορμή το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας, κατά το οποίο η Ελλάδα συμμετείχε ως τιμώμενη χώρα στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου. Στο παράλληλο πρόγραμμα της ίδιας διοργάνωσης φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών η έκθεση «Το Σώμα - Η Ψυχή - Ο Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες», με διοργανωτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη συμμετοχή είκοσι επτά σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (24.09-15.10. 2017).

«Είναι ανταποδοτική έκθεση εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο » δήλωσε η κ. Τσαντσάνογλου και πρόσθεσε: «Η έκθεση αυτή , που μας ήρθε εδώ από το Πεκίνο, επικεντρώνεται από πλευράς εκφραστικών μέσων σε τεχνικές ζωγραφικής σε καμβά και γλυπτικής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία που γνωριζόμαστε πλέον, πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα προκύψουν κι άλλες συνεργασίες».

Προηγήθηκε συμπόσιο με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό με θέμα τη σύγχρονη τέχνη στην Κίνα