Skip to main content

Μία Ελληνίδα δημοσιογράφος εξηγεί πώς βιώνει την πανδημία στην Κωνσταντινούπολη

Θέμα Voria.gr: Έλληνες που ζουν μόνιμα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου μιλούν για την καθημερινότητά τους την περίοδο της πανδημίας.

Σήμερα μεταφερόμαστε στη γειτονική Τουρκία και αφουγκραζόμαστε τη δημοσιογράφο Μαρία Ζαχαράκη, που διαμένει στην Κωνσταντινούπολη και μάς αναλύει την καθημερινότητα σε συνθήκες πανδημίας.

«Με το πρώτο σοκ δεν φοβηθήκαμε τόσο πολύ. Σκεφτόμουν, θα προσέχω και δεν θα κολλήσω. Τώρα νιώθω πως και να προσέχω, μπορεί να κολλήσω»

Σε καθολικό lockdown -γι’ άλλη μια φορά- μέχρι και τις 17 Μαΐου βρίσκεται η γειτονική Τουρκία μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η  δημοσιογράφος - ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη, που ζει μόνιμα κι εργάζεται από το 2007 στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από την Πάτρα, μιλώντας στη Voria.gr είπε ότι «διανύουμε τώρα το τρίτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα φαίνεται πως είναι και το πιο επιθετικό». «Για πρώτη φορά, κι ενώ τα έχω ζήσει όλα, έχω φοβηθεί. Ενώ πέρυσι, όταν είχε ξεκινήσει ήταν το σοκ, αφού δεν ξέρεις τι ασθένεια είναι αυτή, τώρα ξέρουμε πάνω κάτω τι είναι αυτό, πώς το κολλάς και τι προφυλάξεις πρέπει να πάρεις. Παρόλα αυτά, με το πρώτο σοκ δεν φοβηθήκαμε τόσο πολύ. Σκεφτόμουν, θα προσέχω και δεν θα κολλήσω. Τώρα νιώθω πως και να προσέχω, μπορεί να κολλήσω». Και η ίδια εξηγεί: «Υπάρχουν πάρα πολλοί γύρω μου που κολλάνε με το παραμικρό. Ακόμη και με μάσκα να έχουν βγει έξω, να βρεθούν με κάποιον που είχε κορωνοϊό και να έχουν κολλήσει».



«Επομένως», επισημαίνει η κ. Ζαχαράκη, «μας φοβίζει λίγο παραπάνω ο κορωνοϊός τώρα εδώ στην Πόλη. Και με βάση τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία, αυτά που λένε, φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ επιθετικός ο ιός στη χώρα. Ο Μάρτιος για την Τουρκία ήταν ο πιο τραγικός σε αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων».

Πάντως και μέχρι τώρα, δηλ. την επιβολή του καθολικού lockdown, τα Σαββατοκύριακα είχαν την… τιμητική τους, αφού τότε έκλειναν τα πάντα και τα μέτρα ήταν πάντα πιο αυστηρά περιοριστικά, μας εξηγεί η ίδια.

Μάσκες παντού, αλλά όταν ρωτάμε την κ. Ζαχαράκη για την τήρηση αποστάσεων διευκρινίζει: «Είναι σχετικό. Είναι μια πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων… Αποστάσεις στο μέτρο του δυνατού, του εφικτού. H απόσταση δεν τηρείται και πολύ και τα πρόστιμα δεν είναι πάρα πολλά. Απλά κοιτάνε εάν φορούν τη μάσκα…»

Σχετικά με τον εμβολιασμό, καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 10 εκατ. κάτοικοι από το συνολικό πληθυσμό των 83 εκατ. ατόμων, η Μαρία Ζαχαράκη επισημαίνει: «Εμβολιάστηκαν οι περισσότεροι με την α’ δόση κι ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και οι 40άρηδες. Αγοράζουν τα εμβόλια σιγά σιγά. Έχουν το κινέζικο εμβόλιο εδώ, αλλά και μικρότερες ποσότητες της Pfizer, φυσικά λόγω κόστους. Οι περισσότεροι εμβολιάζονται με το κινέζικο εμβόλιο».

Πάντως, όπως λέει η κ. Ζαχαράκη, «ο κόσμος δεν θεωρεί την πανδημία ως το μεγάλο πρόβλημα. Το βλέπουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι στις δημοσκοπήσεις, παρά την επιθετικότητα του τρίτου κύματος. Θεωρεί την οικονομία πρώτο πρόβλημα κι όχι την πανδημία».

Με δεδομένη την κάκιστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και μεγάλο μέρος του πληθυσμού να δίνει αγώνα επιβίωσης ακόμη και για ένα ψωμί, η εξήγηση που δίνει η κ. Ζαχαράκη είναι διαφωτιστική: «Δεν τον απασχολεί (τον κόσμο) τόσο ο θάνατος, η πανδημία. Τον απασχολεί η οικονομία, η οποία βέβαια έχει πληγεί και από την πανδημία».

Κάνοντας «ταμείο» γι’ αυτούς τους 14 και πλέον μήνες της πανδημίας η κ. Ζαχαράκη τονίζει: «Κλειστήκαμε. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Οι συναναστροφές σταμάτησαν μαχαίρι. Για παράδειγμα, εδώ έχουμε μια κοινότητα Ελλήνων, των Ελλαδιτών που έχουν έρθει να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να κάνουν οικογένειες. Αυτή η κοινότητα ‘αποδεκατίστηκε’. Ήμασταν περισσότερα από 200 άτομα και τώρα μετά βίας φτάνουμε τα 100. Έφυγε ο κόσμος για να μην είναι εδώ, εάν τυχόν χρειαστεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Δεν ξέραν εάν είναι ασφαλισμένοι, εάν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Προτίμησαν να γυρίσουν πίσω, όπου εκεί ξέρουν το σύστημα, έχουν τους συγγενείς τους».

Η ίδια πάντως «εξομολογείται» πως δεν πέρασε από το μυαλό της κάτι τέτοιο, λόγω της δουλειάς. Ωστόσο, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην προαναφερθείσα κοινότητα, ανησύχησε πριν από λίγο καιρό, εν μέσω τρίτου κύματος, για το τι μέλλει γενέσθαι εάν μολυνθεί κι η ίδια και τι φροντίδας θα τύχει. Η κ. Ζαχαράκη συμπληρώνει απαντώντας ότι «ειδοποιείται το υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του σε ενημερώνει πως θα σου στείλει τα φάρμακα στο σπίτι, ειδάλλως σε καθοδηγούν σε ποιο νοσοκομείο πρέπει να πας».

«Εδώ έχουμε μια ομάδα που λέγεται "Hava Baba", δηλ. Αέρα Πατέρα» (σ.σ. προΐσταται η κ. Ζαχαράκη) και «ενώ είχαμε πληθώρα εκδηλώσεων -η τελευταία ήταν η κοπή της πίτας μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη- η κοινωνικότητά μας έχει σταματήσει, η διά ζώσης προφανώς».

«Νιώσαμε κάποια περίοδο», επισημαίνει η ίδια, «περιορισμένοι και αποκλεισμένοι. Κι αυτό γιατί είχαν ανασταλεί οι πτήσεις προς την Ελλάδα και η δυνατότητα μετάβασης υπήρχε μόνο με αυτοκίνητο και από ένα και μοναδικό χερσαίο σύνορο».

Ρωτήσαμε την κ. Ζαχαράκη εάν φοβούνται πως το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και έδωσε τη δική της ερμηνεία: «Όχι, δεν φοβόμαστε για το σύστημα. Εδώ έχουν πολλά νοσοκομεία. Επίσης έχουν επιτάξει πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία…».