Skip to main content

Μία επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη μιλά για το ολλανδικό lockdown χωρίς SMS

Θέμα Voria.gr: Έλληνες που ζουν μόνιμα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου μιλούν για την καθημερινότητά τους την περίοδο της πανδημίας.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία εδώ και 15 μήνες που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού μιλάει στη Voria.gr η Λίτσα Νέσια, ιδιοκτήτρια επιχείρησης catering και κατασκευάστρια χειροποίητων παιδικών παιχνιδιών στην πόλη Ντρούνεν.

«Με φοβίζει εάν τα παιδιά μας θα μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή που ζήσαμε. Ζήσαμε πολύ όμορφη ζωή»

Η Λίτσα Νέσια από τη Θεσσαλονίκη, παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών στην ΕΡΤ3 -μεταξύ άλλων της εκπομπής «Κομφούζιο» «πρόδρομο» του «Ράδιο Αρβύλα»-, την TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αλλά και σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, ζει κι εργάζεται εδώ και 10 χρόνια στο Ντρούνεν της Ολλανδίας με τον άνδρα της και τα δύο της παιδιά, που σπουδάζουν.

Μιλώντας στη Voria.gr διευκρινίζει πως «οι Ολλανδοί όπως και οι Έλληνες, είναι στο μυαλό τους ανυπότακτοι. Δεν ήταν εύκολο να ακολουθήσουν τις οδηγίες - περιορισμούς σε αρκετά καλό βαθμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Ωστόσο», σπεύδει να προσθέσει πως «το καλό με μας εδώ ήταν πως δεν απαγόρευσαν το να βγαίνεις έξω. Να περπατάς, να κάνεις τη βόλτα σου χωρίς να χρειάζεται να στείλεις κάποιο χαρτί ή να ζητήσεις άδεια γι’ αυτό».

Βέβαια και η Ολλανδία δεν ξέφυγε από το lockdown. Σύμφωνα με την κ. Νέσια «συνεχίζουμε να έχουμε. Τώρα ισχύει ακόμη το όριο στις 10 το βράδυ, που σταματά η κυκλοφορία. Τότε χρειάζεται βεβαίωση κυκλοφορίας, όπως κάνει η κόρη μου (σ.σ. φοιτήτρια Ιατρικής) όταν επιστρέφει τη νύχτα από το νοσοκομείο. Επίσης, ισχύει ακόμη η οδηγία να σε επισκέπτεται ένα άτομο στο σπίτι σου την ημέρα, εκτός της οικογενείας σου κι όχι παραπάνω. Πάντως η αστυνομία πολύ δύσκολα θα έρθει να ελέγξει, εκτός κι αν κατατεθεί καταγγελία για τη συνάθροιση πολλών ατόμων».

Η κ. Νέσια διαπιστώνει τη διαφορετική εικόνα που «εξάγει» πλέον η Ολλανδία, αφού όπως λέει «αυτό που ήταν πάντα εντυπωσιακό στην Ολλανδία ήταν πως οι πόλεις ήταν γεμάτες κόσμο. Αυτήν την εικόνα είχα στα 9 χρόνια πριν. Τώρα, τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, οι πόλεις είναι άδειες!».

Τι συμβαίνει όμως τώρα με το λιανεμπόριο και την υπόλοιπη κίνηση; H ίδια δίνει την εξής απάντηση: «Τα καταστήματα τώρα μπορεί να μην είναι σε lockdown, αλλά τηρούν περιοριστικά μέτρα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να μπουν - και πάντα με μάσκες. Μόνον η εστίαση συνεχίζει να είναι κλειστή, με εξαίρεση τα take away».

 



Όταν ρωτήθηκε για το πότε ήρθε τελευταία φορά στην Ελλάδα, είπε η κ. Νέσια: «Στην Ελλάδα ήρθαμε πέρυσι το καλοκαίρι οδικώς. Αποκτήσαμε τότε μια διαφορετική εικόνα για το ταξίδι περνώντας από διάφορες χώρες και διερωτώμενοι για το πού θα έπρεπε να σταματήσουμε, από πού να περάσουμε κι από πού όχι λόγω κρουσμάτων. Ευελπιστούμε πως και φέτος θα ξανάρθουμε στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό η ίδια διευκρινίζει: «Περιμένω να κάνω το εμβόλιο μέσα στον Μάιο. Στην Ελλάδα ανήκω σε ευπαθή ομάδα, στην Ολλανδία όχι ακόμη…».

Σε ερώτηση για το εάν έχει κάποιον φόβο σε σχέση με την πανδημία η κ. Νέσια τονίζει: «Με φοβίζει εάν τα παιδιά μας θα μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή που ζήσαμε. Ζήσαμε πολύ όμορφη ζωή. Θεωρώ τον περιορισμό που ζουν αυτά τα παιδιά, κι εμείς σε αυτήν την ηλικία, πρωτόγνωρο. Εμείς ήμασταν ασταμάτητοι. Δεν μπορούσε τίποτα να μας μαζέψει στο σπίτι κι αυτά τα παιδιά εδώ και έναν – ενάμιση χρόνο ζουν έναν πολύ έντονο περιορισμό.

O γιος μου στο πανεπιστήμιο όλη τη χρονιά μέχρι τώρα δεν πήγε πάνω από τρεις φορές. Λιγότερες κι από το κουρείο…».