Skip to main content

Ελληνικά F16 πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από τα Σκόπια

Μετά την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει και το air policing της γειτονικής χώρας, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων αναλαμβάνει η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το λεγόμενο «air policing» των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή ο έλεγχος και η ασφάλεια του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα, ήταν μια από τις συμφωνίες που υπέγραψαν τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εξειδικεύτηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και την ομόλογό του της γειτονικής χώρας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το air policing των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σήμερα το πρωί δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από τη Λάρισα και πέταξαν πάνω από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με το protothema.gr, ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση προτού η Ελλάδα αναλάβει το air policing των Σκοπίων, όπως συμβαίνει ήδη με τον εναέριο χώρο της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, ο οποίος ελέγχεται ήδη από την ελληνική πλευρά.

Με τη συμφωνία «air policing» στο FIR Σκοπίων η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή. Ο έλεγχος του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα ισχύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ.