Skip to main content

Ελληνικά ομόλογα 2 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ το τελευταίο δίμηνο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Στα 36,8 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έως και τις 22 Ιανουαρίου 2022.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, στο δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, αγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Επομένως η ΕΚΤ διατήρησε σχεδόν αμετάβλητη την αξία των ελληνικών ομόλογων που αγόραζε (πάντα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος), παρόλο, όπως είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκαρντ, οι αγορές μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιβραδύνονταν από τις αρχές του 2022. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου, εν μέσω ισχυρών πιέσεων οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική στη δημοσιονομική της πολιτική.

Πάντως και σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων συνεχίστηκε η άνοδος των αποδόσεων, με αυτή του δεκαετούς να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2,47% (τον Απρίλιο του 2020 είχε φθάσει το 2,73%) παρά την καθησυχαστική έκθεση της Goldman Sacs, η οποία εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους των χωρών της Ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος- δεν έχει διαταραχθεί από την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους δεν ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια, καθώς το μέσο επιτόκιο των κρατικών ομολόγων (διαπραγματεύσιμων και μη) διαμορφώνεται στο 1,36%.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 30 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,50% από 2,49% χθες, έναντι 0,22% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,28% από 2,23% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1437 δολάρια από το επίπεδο των 1,1414 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1435 δολάρια.