Skip to main content

Ελληνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας στη Βοστόνη

Ελληνική επιχειρηματική αποστολή ελληνικών εταιριών βιοτεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, με τη στήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ελληνική επιχειρηματική αποστολή ελληνικών εταιρειών βιοτεχνολογίας πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, με τη στήριξη και χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην αποστολή συμμετείχαν 7 εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών (ANAVEX, BIONATURE, BIOMEDCODE, CAMBRIDGE BIOMAGNETICS, CBL PATRAS, SK EMBIO, MEDICON) το Ινστιτούτο “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, το Ερευνητικό Ίδρυμα Βιοϊατρικής της Ακαδημίας Αθηνών, το Δίκτυο Διάχυσης Τεχνολογίας “Πράξη” και το Invest in Greece Agency (ΕΛΚΕ).

Στο πλαίσιο της αποστολής, σύμφωνα με το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ ,  πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο κλάδος της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα και των εταιρειών αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά και είναι αποφασισμένη να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της βιοτεχνολογίας. Οι εκπρόσωποι της αποστολής είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με τις Αμερικανικές εταιρίες, βάζοντας σημαντικές βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες ενώ επισκέφθηκαν ερευνητικά ινστιτούτα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς.

Επιτυχία για τους Έλληνες ήταν και η συνάντηση τους με την MBC-Massachusetts Biotechnology Council, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες της Αμερικής, καθώς το Γραφείο ΟΕΥ Νέας Υόρκης είναι η 13η ξένη Αρχή που έχει εγγραφεί ως μέλος του ανωτέρω φορέα, όπως επίσης και με την εταιρεία Genzyme.

Η πρώτη αποστολή θέτει τις βάσεις για περαιτέρω συναντήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιοτεχνολογίας και δημιουργεί μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδος,  ειδικά ως προς τον κλάδο της βιοτεχνολογίας-βιοεπιστήμης, ο οποίος αναμένεται να μεταβάλει δραματικά τη ζωή του ανθρώπου στον 21Ο αιώνα. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο η διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Η ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης αποτελεί το επονομαζόμενο “super-cluster” του χώρου με 500 περίπου εταιρείες, 122 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και πολλούς εξειδικευμένους στη χρηματοδότηση της βιοεπιστήμης χρηματοπιστωτικούς οίκους “venture capital”, 43.000 ερευνητές και ετήσια μεγέθυνση της τάξης του 30% από το 1992, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη κολοσσιαίο κρατικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (Mass Life Sciences Initiative) ύψους 1 δισ. δολ.

Κατά συνέπεια, οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες είναι σχετικά νέες και, φυσικά, πολύ μικρές σε μέγεθος σε σχέση με τους αμερικανικούς γίγαντες, έχουν πολλά να ωφεληθούν από πιθανές συμπράξεις και συνέργειες, στο βαθμό, βεβαίως, που και οι ίδιες είναι όντως σε θέση να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών, κάτι που, ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.

Χ.Κ