Skip to main content

Ελληνική Υφαντουργία: Αισιοδοξία για ανάκαμψη μεγεθών

Ρωσία, Αίγυπτος και ΗΠΑ οι αγορές-στόχοι της Ελληνικής Υφαντουργίας για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ.Γιάννη Ακκά
Στο δρόμο της ανάκαμψης οδεύουν τα οικονομικά μεγέθη της Ελληνικής Υφαντουργίας ΑΕ, η οποία προχωρά σε επιθετικές κινήσεις, όπως η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η διείσδυση σε νέες αγορές σε συνδυασμό με την πολιτική της για μείωση του λειτουργικού κόστους και των αναγκών κεφαλαίων κίνησης με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έξοδο από την κρίση. Όπως τονίζει στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Υφαντουργίας, κ.Γιάννης Ακκάς, έχουν, ήδη, αρχίσει από το τέλος του α΄εξαμήνου του 2009 να διαφαίνονται ελαφρά σημάδια ανάκαμψης. «Ευελπιστούμε το 2010 σε ευρύτερη ανάκαμψη των διεθνών αγορών», σημειώνει ο κ.Ακκάς.

Αγορές-στόχοι της Ελληνικής Υφαντουργίας για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ακκά, είναι η Ρωσία, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ. Πρόσφατα, δε, η Ελληνική Υφαντουργία, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή υφασμάτων denim για υφάσματα blue jeans,  ανακοίνωσε την ίδρυση εταιρίας στην Τυνησία με την επωνυμία Blu Cotoni Srl. Η νέα εταιρία ιδρύθηκε στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας της Ελληνικής Υφαντουργίας με τον Όμιλο Benetton και θα έχει ως βασικό αντικείμενο την προμήθεια υφασμάτων για τις ανάγκες των εργοστασίων του Ομίλου Benetton στην Τυνησία.  Παράλληλα ενισχύεται και διευρύνεται η εξαγωγική παρουσία της εταιρίας στην αγορά υφασμάτων denim της Τυνησίας, όπου η Ελληνική Υφαντουργία συμπλήρωσε δεκαπέντε χρόνια παρουσίας.

Η Ελληνική Υφαντουργία, η οποία συγκαταλέγεται μέσα στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς denim στην Ευρώπη με τις εξαγωγές να αποτελούν άνω του 80% του κύκλου εργασιών της, έχει λάβει από την αρχή του έτους  επιπρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης κόστους και ενίσχυσης της ρευστότητας, συνεχίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα βελτίωσης κερδοφορίας που υλοποιείται από το 2008 και το οποίο περιλαμβάνει αυστηρή διαχείριση δαπανών, μείωση εργατικού κόστους, μείωση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης και δράσεις βελτίωσης αποδοτικότητας σε όλα τα τμήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, διακόπηκε η δραστηριότητα του κλωστηρίου στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης με μεταφορά μεγάλου μέρους των μηχανημάτων και του απασχολούμενου προσωπικού του στη θυγατρική εταιρεία "Κλωστήρια Κιλκίς, ενώ αποφασίστηκε η πώληση του βιομηχανοστασίου, συνολικής επιφάνειας 20.000 τμ επί οικοπέδου επιφάνειας 30.000 τμ. Με την ενέργεια αυτή, η διοίκηση στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των απασχολουμένων κεφαλαίων του ομίλου και της κεφαλαιουχικής του διάρθρωσης με ταυτόχρονη μείωση του δανεισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά όσον αφορά στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Δόθηκε, επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση των λειτουργικών ροών του ομίλου με την αποδέσμευση κεφαλαίων κίνησης μέσω μείωσης αποθεμάτων και περιορισμού των λειτουργικών εξόδων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικών λειτουργικών ροών για τον όμιλο, ύψους 5,3 εκατ.ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Ο όμιλος της Ελληνικής Υφαντουργίας παρουσίασε κατά το α΄εξάμηνο του 2009 μείωση στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 27,1% και διεύρυνση των ζημιών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στα 7,08 εκατ. ευρώ από 4,53 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 32,97 εκατ. ευρώ από 45,24 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2008, ενώ στη μητρική έφθασαν σε 23,09 εκατ. ευρώ από 36,05 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 35,9% εξαιτίας της υποχώρησης των πωλήσεων του υφάσματος denim.