Skip to main content

Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έως τον Μάιο 2018

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο ΛΑΓΗΕ μελετούν τη σύσταση joint venture με σκοπό τη δημιουργία χρηματιστηριακής πλατφόρμας για την ενέργεια.

Μία κοινή εταιρεία, ένα joint venture, ενδέχεται να συστήσουν ο ΛΑΓΗΕ, δηλαδή ο λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να δημιουργηθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ως τον Μάιο του 2018.

Αυτή η ελληνική χρηματιστηριακή πλατφόρμα για την ενέργεια θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς (target model).

Στην παρούσα φάση, όπως είπε το μέλος του δ.σ. του ΛΑΓΗΕ κ. Νικόλαος Πίτσος στο Ενεργειακό Βήμα Ν.Α. Ευρώπης, οι δύο πλευρές που έχουν ήδη  υπογράψει ΜοU, επεξεργάζονται το business plan του νέου φορέα, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες φυσικού αερίου, ενώ ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη προσλάβει 25 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος.

Επενδύσεις για επέκταση δικτύων Φ/Α

Έχοντας ολοκληρώσει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από παροχής φυσικού αερίου, οι ΕΔΑ σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Αττική, έχουν σχεδιάσει ένα σημαντικό γύρο νέων επενδύσεων σε δίκτυα.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας, στην 5ετία πρόκειται να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις 97 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 91 εκατ. θα αφορούν επέκταση δικτύων και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ συστήματα ασφαλείας, όπως είπε ο διευθυντής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Στεργιόπουλος.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες, στην προηγούμενη τους μορφή και πριν γίνει ο διαχωρισμός, επένδυσαν συνολικά σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, σχεδόν 200 εκατ.ευρώ.

Στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣ είναι και η ανάπτυξη μίας νέας δραστηριότητας, με την διανομή συμπιεσμένου Φ/Α, του ονομαζόμενου CNG, προκειμένου να εξυπηρετούνται απομακρυσμένες περιοχές, βιομηχανίες εκτός βιομηχανικών πάρκων, αλλά και έκτακτες ανάγκες π.χ. σε νοσοκομεία.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν ψηφιστεί η δευτερογενής νομοθεσία και καταρτιστεί ο κανονισμός τροφοδότησης των εγκαταστάσεων με CNG. Αυτή η συμπληρωματική νομοθεσία, όπως είπε ο νομικός και καθηγητής Δικαίου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο κ. Θ. Πανάγος, είναι ευθύνη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και θα πρέπει να προωθηθεί προκειμένου να συμπληρωθεί ο νόμος 4439/2016 για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων.

Ανάπτυξη του δικτύου Φ/Α στην Αττική

Η ΕΔΑ Αττικής θα επενδύσει στην επόμενη 5ετία 67 εκατ. Ευρώ για την επέκταση του δικτύου της, ενώ από τις αρχές Απριλίου και έχοντας προηγουμένως συνεννοηθεί ε την ΡΑΕ, υλοποιεί ένα πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής των υφισταμένων συστημάτων θέρμανσης.

Όπως είπε ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, η εταιρεία θα διαθέσει 3,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να δώσει κίνητρο για την διεύρυνση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Αττική, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια αλλά μόνο βάσει σειράς προτεραιότητας στην υποβολή του αιτήματος.