Skip to main content

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καταχρηστική η απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Έκτακτο διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά τη γνωστοποίηση της κράτησης του προέδρου.

Σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη, προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας» σημειώνει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κρατείται από τις τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα ως ανεπιθύμητος προφανής λόγω των θέσεων και του αγώνα του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Γιώργο Βαρυθυμιάδη κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και της επόμενες ώρες θα επιστρέψει στην Ελλάδα με αεροπορική πτήση.

«Έχουμε έρθει ως προσκυνητές. Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο, περάσαμε από το σημείο του ελέγχου των διαβατηρίων για να μπούμε στην ενδοχώρα κι έχουμε κι άλλη πτήση. Το γκρουπ πέρασε κι εμένα με κρατήσαν. Με έβαλαν στην άκρη και ήρθαν δύο αστυνομικοί και με πήγαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου» δήλωσε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο STAR, μετά τη σύλληψή του.

Όπως είπε δεν ξέρει για ποιον λόγο συνελήφθη. «Εμείς αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τους είπα να μου φέρουν κάποιον που μιλάει ελληνικά. Μου ζητούν να υπογράψω κάτι, για το οποίο δε γνωρίζω τη γλώσσα που είναι γραμμένο» κατέληξε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

 

Διαβάστε εδώ: Οι Τούρκοι απελαύνουν τον πρόεδρο της Παμποντιακής - Κρατείται στο αεροδρόμιο