Skip to main content

Ελληνικό πρόγραμμα με ΕMΣ αντί ΔΝΤ;

Σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και αναπλήρωσής του από τον ESM θα απαιτηθεί ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ

«Δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του;» διερωτάται η Bild στο σημερινό της φύλλο σε άρθρο με τίτλο «Ο Σόιμπλε σχεδιάζει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ελέγχους από το ΔΝΤ». Η εφημερίδα παρατηρεί: «Στις 19 Αυγούστου του 2015 ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε υποσχόταν ότι το πράσινο φως για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα της γερμανικής βουλής δίνεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει και θα ελέγχει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 32 δις ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο οικονομική συμβολή από το ΔΝΤ. Διότι το Ταμείο εξαρτά τη συμμετοχή του από αν η Αθήνα είναι σε θέση να επιστρέψει τις πιστώσεις που έλαβε, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι ρεαλιστικό.

Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τότε θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία στην γερμανική βουλή για τη διάδοχη κατάσταση, και μάλιστα πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο για το οποίο προετοιμάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι να αναπληρώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMΣ) το κενό που θα αφήσει το Ταμείο. Το ζήτημα φαίνεται απασχόλησε χθες για πρώτη φορά και τα ηγετικά κλιμάκια Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο χριστιανοκοινωνιστής Πέτερ Ράμζουερ ειδικός σε ζητήματα Οικονομίας δήλωσε: «Αν προετοιμάζεται αθέτηση της υπόσχεσης Σόιμπλε προς τη γερμανική βουλή για την συμμετοχή του Ταμείου, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τρέχουσα προεκλογική χρονιά. Και τότε καλά ξεμπερδέματα».

Το μεσημέρι η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής αναμένεται να εγκρίνει κεκλεισμένων των θυρών τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Το συνολικό τους ύψος φθάνει τα 220 εκατομ. ευρώ, καταλήγει η εφημερίδα Bild.

Βερολίνο: «Προσβλέπουμε στην συμμετοχή του ΔΝΤ»

Λαμβάνοντας θέση στους ισχυρισμούς της Bild ότι το γερμανικό υπ. Οικονομικών προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το τρέχoν ελληνικό πρόγραμμα, εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε δήλωσε το μεσημέρι στο Βερολίνο ότι η Γερμανία εξακολουθεί να προσβλέπει στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα:

«Για εμάς η συμμετοχή είναι απαραίτητη, άλλωστε το Ταμείο την έχει υποσχεθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης της Τετάρτης.


Πηγή: Deutsche Welle

dpa, Bild / Στέφανος Γεωργακόπουλος