Skip to main content

Ελληνικός Χρυσός: Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύουν το θέμα των αδειών

Ενημέρωση της εταιρείας προς τους εργαζομένους: Δεν αλλάζουν μέχρι σήμερα τα δεδομένα που οδήγησαν στην αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές

Σημείωμα προς τους εργαζόμενους στην εταιρεία, με το οποίο τους ενημερώνει τι σημαίνουν τι σημαίνουν οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ως προς την εξέλιξη του έργου σε Σκουριές, Μάντεμ Λάκκο και Ολυμπιάδα, διακίνησε η «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως τονίζει η εταιρεία, δεν αλλάζουν μέχρι σήμερα τα δεδομένα που οδήγησαν την εταιρεία στην αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές και αναμένονται οι ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και λοιπών υπηρεσιών.

Και αυτό επειδή, παρότι «μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 16 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν απόλυτα την εταιρεία, εντούτοις παραμένουν σε εκκρεμότητα εννέα άδειες ρουτίνας, άλλες επί μακρόν και άλλες που θα πρέπει να εκδοθούν σύντομα, σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ, η χορήγηση των οποίων αποτελεί και νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου».

«Καμία από τις πέντε τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύει αυτόματα το ζήτημα με τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, οι οποίες και αναμένονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα και παρατίθενται αναλυτικά οι αποφάσεις αυτές:

1. Με την απόφαση 217/2016 οριστικοποιήθηκε η νομιμότητα των τεχνικών μελετών Ολυμπιάδας και Σκουριών. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει πλέον να εγκρίνει το προσάρτημα της τεχνικής μελέτης για τη Μεταλλουργία χρυσού, όπως καλεί το ΣτΕ με απόφασή του ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

2. Με τη 219/2016 ακυρώνεται η απόφαση Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκρισης δόμησης εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για να αιτηθεί η εταιρεία από την Πολεοδομία Αρναίας την έκδοση άδειας δόμησης. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα χρονολογείται από το 2013 και είναι ένας εκ των βασικών λόγων της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές.

3. Με τη 221/2016 ουσιαστικά καλούνται από το ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην έγκριση του προσαρτήματος για το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή Μ. Λάκκου.

4. Με τη 222/2016 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή πολιτών για την έγκριση της τεχνικής μελέτης κατασκευής του φράγματος στην περιοχή Καρατζά Λάκκου (Σκουριές).

5. Με τη 223/2016 απορρίφθηκε η προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.