Skip to main content

Ελληνοαμερικανοί αναλαμβάνουν δράση για τουρίστες-σινεμά στη Β.Ελλάδα

Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία στούντιο οπτικοακουστικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη και μία σχεδόν άγνωστη ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης εμφανίζεται διατεθειμένη να συνδράμει ώστε να εισρεύσουν δολάρια στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, τόσο στο πεδίο του τουρισμού όσο και σε αυτό του κινηματογράφου.

Η παραπάνω βούληση διαπιστώθηκε στις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία της αντιπεριφέρειας Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ΠΚΜ στην έκθεση New York Times Travel Show, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνοαμερικανός παραγωγός, ιδιοκτήτης των York Studios, John Kalafatis, εξέφρασε ενδιαφέρον για να δημιουργήσει στούντιο οπτικοακουστικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συνεργαστεί με τους ανθρώπους των Nu Boyana Film Studios, μέλος του ομίλου Nu Image, στον οποίο ανήκει και η αμερικανική Millenium Pictures, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αναζητούν χώρο για δημιουργία στούντιο στην πόλη.

Παράλληλα, πολιτιστικός-επιχειρηματικός φορέας ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, που συνεργάζεται με τους AHEPANS (American Hellenic Educational Progressive Association) θέλει να δημιουργήσει μνημείο αφιερωμένο στον Έλληνα Ναυτικό, στο νότιο Μανχάταν. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άνθρωποι του φορέα επιθυμούν να αναδείξουν μία σχεδόν άγνωστη ιστορία του ελληνικού εμπορικού ναυτικού, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανάδειξης του ιστορικού τουρισμού της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ιστορίες Ελλήνων ναυτικών που ήταν μεταξύ των θυμάτων από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων τα οποία βούλιαξε ο Άξονας στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν προμήθειες στους Συμμάχους.

«Μεγάλη η δυναμική της Βόρειας Ελλάδας, με “όχημα” τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη»

Ο θεματικός τουρισμός και η πληθώρα των μοναδικών εμπειριών που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη οι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο του σχεδίου προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας στη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, αυτά που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης ήταν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, οι εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρει ο μυθικό βουνό του Ολύμπου, η ιστορία και τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του δασκάλου του, Αριστοτέλη, αλλά και οι παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

«Η Βόρεια Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, βρίσκεται στο στόχαστρο των Αμερικανών, τόσο σε επίπεδο αφίξεων τουριστών όσο και σε επενδύσεις. Τη θεωρούν μία αγορά με μεγάλη δυναμική και το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιφέρεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την ομογένεια, θα επιχειρήσει να διεκδικήσει απευθείας πτήση Θεσσαλονίκη-Νέα Υόρκη, μέσω της Delta Airlines, η οποία επιθυμεί να αυξήσει τα δρομολόγιά της στην Αθήνα, από εποχικά που είναι σήμερα, σε ολόκληρη τη σεζόν. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η ολοκλήρωση των έργων επέκτασης στον διάδρομο 10-28 του αεροδρομίου «Μακεδονία», που θα επιτρέπει την προσγείωση και απογείωση υπερατλαντικών πτήσεων. Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες.

Επιπλέον, εντός της χρονιάς εκπρόσωποι της ΠΚΜ αναμένεται να βρεθούν εκ νέου στις ΗΠΑ, ώστε να προβάλουν οργανωμένα και στοχευμένα την Μακεδονική κουζίνα και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε, η αγορά των specialty foods στις ΗΠΑ αγγίξει τα 140 δισ. ευρώ και τα ελληνικά προϊόντα έχουν τα χαρακτηριστικά για να μπουν δυναμικά σε αυτή, σύμφωνα με τον Ελληνοαμερικανό βετεράνο της αγοράς τροφίμων, Phil Kafarakis (δείτε εδώ).