Skip to main content

Ελληνοβουλγαρική συνεργασία στο «βουνό του Ορφέα»

Συνεργασία για την από κοινού ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού κάλλους στο όρος Ροδόπη, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, άρχισαν να εφαρμόζουν τουριστικοί φορείς από τις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίοι
Συνεργασία για την από κοινού ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού κάλλους στο όρος Ροδόπη, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, άρχισαν να εφαρμόζουν τουριστικοί φορείς από τις δύο γειτονικές χώρες.

Κάνοντας, ουσιαστικά, χρήση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που παρέχουν οι Βρυξέλλες, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Βόρεια Ελλάδα και τη νότια Βουλγαρία αξιοποιούν τους πόρους ενός κοινοτικού προγράμματος για ήπιες τουριστικές δράσεις «στο βουνό του Ορφέα», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Z. Nikolova, επικεφαλής της βουλγαρικής Ένωσης των δήμων της Ροδόπης, που έχει την έδρα της στην πόλη του Σμόλιαν, στη νότια Βουλγαρία, «ήδη δήμοι από την Ελλάδα και τη χώρα της έχουν συνεργαστεί και προσφέρουν κοινές τουριστικές διαδρομές μέσα στο όρος της Ροδόπης». Στο πλαίσιο αυτό έχουν προετοιμάσει από κοινού το χάρτη με τα περιπατητικά μονοπάτια πάνω στο βουνό και με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. έχουν ήδη τυπώσει το σχετικό προωθητικό υλικό σε τρεις γλώσσες, τα ελληνικά, τα βουλγαρικά και τα αγγλικά.

Από τις ίδιες δηλώσεις της κ. Nikolova, που φιλοξενούνται στην επίσημη ιστοσελίδα του βουλγαρικού τουριστικού επιμελητηρίου, η συνεργασία της βουλγαρικής Ένωσης Δήμων Ροδόπης υλοποιείται με την Ένωση του Δέλτα της Ροδόπης, καθώς και την Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής της Ξάνθης, όπου οι ευκαιρίες, ειδικά μετά τη διάνοιξη και της νέας διόδου στο σταθμό Zlatograd – Ξάνθη, τον Ιανουάριο του 2010, είναι πολύ μεγαλύτερες για τον τουριστικό κλάδο.

Οι δύο γειτονικές χώρες, πάντως, παραδοσιακά καταγράφουν σημαντικές ανταλλαγές τουριστών, με τους Έλληνες να συρρέουν κάθε χρόνο στα χειμερινά θέρετρα του Μπάνσκο και Μπόροβετς και τους Βούλγαρους να επισκέπτονται κυρίως τις παραλίες του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.

Ενδεικτικά του ρεύματος επισκέψεων, που υπάρχει ένθεν και ένθεν, είναι τα στοιχεία που καταγράφηκαν στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της περιφερειακής αστυνομίας συνόρων της Βουλγαρίας, από όλες τις υφιστάμενες συνοριακές διόδους διήλθαν περί τα 110.000 άτομα. Τα στοιχεία αφορούσαν στο διάστημα από την 1η έως την 5η Απριλίου και από την επεξεργασία τους προκύπτει ότι ο αριθμός των επισκεπτών επιμερίζεται σχεδόν ισομερώς, μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων.

Ως πιο ελκυστικός συνοριακός σταθμός ήταν αυτός στον Προμαχώνα, από τον οποίο καταγράφηκε ότι «πέρασαν» το 65% των επιβατών και το 70% από τα συνολικά (στις δύο κατευθύνσεις) περίπου 38.000 οχήματα, ενώ σημαντική ήταν η κίνηση και στα σημεία ελέγχου στους νομούς Δράμας και Ξάνθης.