Skip to main content

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Πιο κοντά επενδυτικά Ελλάδα-Γερμανία

Οι επενδυτικές ευκαιρίες της Γερμανίας στην Ελλάδα αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα σε συνάντηση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Τις πολλές και σημαντικές ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρει η Ελλάδα για νέες ξένες επενδύσεις, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας, σήμερα, σε συνάντηση με επιχειρηματίες, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, εν όψει του προγραμματισμένου για τις 9 Μαρτίου, Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ “Vision & Investment Opportunities”, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία των υφυπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. κ. Γιάννη Τσακίρη και Χρίστου Δήμα, του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γεράσιμου Θωμά και του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Δρ. Ερνστ Ράιχελ, ο υπουργός τόνισε ότι, η Ελλάδα, έχοντας πλέον εξέλθει της κρίσης, αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης βασιζόμενη στις ξένες επενδύσεις και ιδιαίτερα τις γερμανικές.

«Βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια και ως οικονομία θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε επενδυτικά με τη γερμανική αγορά», συμπλήρωσε ο υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τη Γερμανία ως χώρα ‘κλειδί’ για την Ελλάδα, καθότι δίνει το παράδειγμα για το πώς μια επένδυση υλοποιείται σωστά και γρήγορα.

Αναφερόμενος στο Φόρουμ, υπογράμμισε ότι, οι συμμετοχές επιχειρηματιών και επενδυτών είναι ανέλπιστα πολλές, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στη διοργάνωση θα έχουν ισχυρή παρουσία και οι φορείς χρηματοδότησης. Δεν παρέλειψε, δε, να επισημάνει ότι η Ελληνική οικονομία στην προσπάθειά της να εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης έχει πλέον κερδίσει την αποδοχή και των αγορών.

Κατά τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Ιωάννης Τσακίρης, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, σημειώνοντας ότι δρομολογεί χρηματοδοτήσεις έως 400 εκατ. Ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε venture capitals και private equities, μοχλεύοντας άλλα 600 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα χρηματοδοτικό προϊόν συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, σημείωσε ότι στο πεδίο της έρευνας και της επιστήμης υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα πολλές ενεργές συμφωνίες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει νέα κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα του R&D.

Τέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, υπογράμμισε ότι σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλές γερμανικές εταιρίες στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια το επενδυτικό κύμα θα ενταθεί περαιτέρω.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, στη σύντομη τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για τη στήριξη που παρέχει στο Φόρουμ, όπως και στους Έλληνες επιχειρηματίες για την ενεργή συμμετοχή τους στη διοργάνωση, σημείωσε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα διαδραματίζει τον πιο κομβικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας.

«Η Γερμανία αποτελεί έναν εκ των ισχυρότερων και πλέον αξιόπιστων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Στηρίζει επί δεκαετίες την Ελληνική οικονομία, παρέμεινε σταθερά τοποθετημένη στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης και, σήμερα, παρουσιάζεται αποφασισμένη να εντείνει την επενδυτική της παρουσία», συμπλήρωσε ο κ. Μαραγκός.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ “Vision & Investment Opportunities” υλοποιείται σε συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας της Γερμανίδας Καγκελάριου, ‘Ανγκελα Μέρκελ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος και απολαμβάνει τη στήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Almaier και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όσον αφορά τη διοργάνωση του Φόρουμ, ανέλαβαν από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και από τη Γερμανία η Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομήχανων (BDI).