Skip to main content

Συρίγος: Πυρηνικό όπλο στα χέρια της Τουρκίας το μεταναστευτικό

Ενδιαφέρουσες ήταν τοποθετήσεις στην εκδήλωση της Άρδην στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη η κίνηση «Άρδην».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέλαβε πως ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Σημείωσε ότι  «η Ελλάδα βγαίνει από μια υπερδεκαετή κρίση, σχετικά αποδυναμωμένη, οικονομικά, δημογραφικά κ.λπ., αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένας ισχυρός στρατιωτικά και διπλωματικά πυλώνας. Να δούμε», πρόσθεσε, «με ρεαλισμό τα δεδομένα για να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική και χωρίς ηττοπάθεια, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα». Υπενθύμισε, τέλος, τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου ότι «σημασία έχει η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και όχι των εθνικών δικαίων» θέλοντας να τονίσει ότι «η εξωτερική πολιτική να βασίζεται σε αντικειμενικές συνθήκες και όχι σε συναισθηματισμούς και συνθήματα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «είναι διεθνές ζήτημα, καλό θα ήταν να υπάρχει δομημένη πολιτική σε επίπεδο ΕΕ, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε κράτος παρία. Πρέπει να περιθάλψει τους πρόσφυγες αλλά όχι να μετατραπεί σε ανάχωμα της Ευρώπης». 

Κατά τον Άγγελο Συρίγο, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή Νέας Δημοκρατίας οι τουρκικές διεκδικήσεις έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Δεν περιορίζονται πλέον στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, αλλά εκτείνεται πλέον στο σύνολο της ανατολικής Μεσογείου μέσω του τουρκικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που αποτελεί την τρίτη φάση του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, την αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας καθυστέρησε να την αντιληφθεί η Αθήνα «ευτυχώς μας ξύπνησε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυ/ση των ελληνοτουρκικών διαφορών ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «κι εγώ είμαι υπέρ της Χάγης. Όμως η Τουρκία χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ισχύος. Στη Χάγη λέμε εμείς ότι πρέπει να πάμε για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία λέει ‘να το συζητήσουμε, αλλά θα πάμε και για την αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου’. Θέτουν επίσης το θέμα των γκρίζων ζωνών κυριαρχίας, αμφισβητούν δηλαδή την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά, εκ των οποίων τα 14 κατοικούνται. Ποια θα ‘ναι εκείνη η ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί προσφυγή στη Χάγη για τέτοια θέματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο», σημείωσε ο κ. Συρίγος. Προσέθεσε δε, ότι «δεν γίνεται να επιλύσεις τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εάν δεν θέτεις στο τραπέζι τα δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως «αυτό είναι ένα πυρηνικό όπλο που έχει η Τουρκία στα χέρια της και θα μπορούσε να μας αποσταθεροποιήσει πλήρως. Προς το παρόν δεν το έχει αξιοποιήσει». Τόνισε πως το πρόβλημα είναι κυρίως ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό καθώς, όπως είπε, από τους 125.000 πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν στην Ευρώπη το 2019 οι 75.000 είναι στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο θα πρέπει να υπάρξει ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και αλλαγή του συστήματος χορήγησης ασύλου.

Ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το σενάριο ενός πολέμου με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «οι ελληνικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την Τουρκία». Σημείωσε πως, ωστόσο, απαιτείται να υπάρξει ενίσχυση των εξοπλισμών και να αναζητήσουμε νέες συνεργασίες και συμμαχίες. Ζήτησε επίσης να αναβαθμιστεί ο ρόλος του υφυπουργείου (σήμερα) Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) και να του δοθούν και αρμοδιότητες από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης τόνισε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να ανασυστήσει το Χαλιφάτο. Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, πολιτικό, στρατιωτικό, θρησκευτικό και οικονομικό, θέλει να κάνει ισλαμική τράπεζα και ισλαμικό δηνάριο για όλες τις μουσουλμανικές χώρες.

Η Τουρκία ήθελε επίσης να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μουσουλμανική λίμνη, ενισχύοντας φίλα προσκείμενα καθεστώτα σε Λιβύη, Αίγυπτο, Λίβανο, Χαμάς και Συρία. Στόχος, μεταξύ άλλων, ήταν και η διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής. Το σχέδιο ανατράπηκε κυρίως λόγω των εξελίξεων σε Αίγυπτο, με την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων και Συρία λόγω της αντοχής του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη «η γαλάζια πατρίδα» έγινε μόνο για την Ελλάδα, για να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα δίνει την εικόνα της ανυπεράσπιστης χώρας και απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και στο μεταναστευτικό», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση της Χάγης και η συνεκμετάλλευση είναι επαίσχυντες, «η μόνη λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, κάτι που θα ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια».

Ο επικεφαλής της «Άρδην» Γιώργος Καραμπελιάς είπε πως στην Ελλάδα υπάρχει μια ελίτ η οποία δεν έχει επαφή με την ελληνική κοινωνία, αλλά είναι συνδεδεμένη με τις ξένες δυνάμεις και έχουν αποφασίσει ότι για να εδραιωθεί η κυριαρχία της θα πρέπει να χτυπηθεί η ελληνική ταυτότητα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα Φιλική Εταιρεία καθώς και τα τρία μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ο κ. Καραμπελιάς είπε πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «ευρωπαϊκό hot spot».

Εισαγωγικά, το πλαίσιο της εκδήλωσης έθεσε ο Γιώργος Ρακκάς, δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Άρδην στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου κ.ά.