Skip to main content

Όταν Άγκυρα και Ερντογάν ψάχνονται για φασαρίες...

Η τακτική της έντασης αναμένεται να αυξηθεί στο προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα αν τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου εξακολουθούν να υποχωρούν...

Είναι πλέον ξεκάθαρο στην Αθήνα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα επιχειρήσει μα δημιουργήσει κάποιας μορφής ένταση στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Εκεί όπου ορίζεται η παράνομη τουρκο-λυβική ΑΟΖ. Μέσω της τακτικής των ερευνών σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές Η τακτική της έντασης δεν αποκλείεται να αυξηθεί στο προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα αν τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Ερντογάν εξακολουθούν να υποχωρούν (κι άλλο...), εν όψει των εθνικών εκλογών του 2023. Ο χρόνος, άλλωστε, τελειώνει.

Για αυτό και η τουρκική πλευρά θα αναζητήσει αφορμή για φασαρία. Τις οποίες η ελληνική θα προσπαθήσει να αποφύγει. Τις μέρες της μεγάλης έντασης στην Κύπρο, όταν επισκέπτονταν τα κατεχόμενα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προκαλώντας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε μια μάλλον παράτολμη εισήγηση: να επισκεφθεί ο ίδιος τη Λευκωσία, ως «απάντηση». Τις ίδιες μέρες που ήταν ο Ερντογάν «κάτω». Τελικώς, επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις και στο νησί πήγαν ως απεσταλμένοι του οι υπουργοί Εξωτερικών κι Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και ορθώς.

Στο μεταξύ, όμως, το ελληνικό Πεντάγωνο παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον συγκεκριμένο αριθμό τουρκικών αλιευτικών που βρίσκονται «ακροβολισμένα» στο Αιγαίο χωρίς να... ψαρεύουν. Οι υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται (και) ως πλωτές βάσεις drones, αυξάνουν.

Επίσης παρακολουθεί με ανησυχία το επικείμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες ροές προς την Τουρκία. Στο σύνολο τους, σχεδόν, οι Αφγανοί πρόσφυγες θα θεμελιώνουν δικαίωμα αιτήματος ασύλου. Κι όλο αυτό το σκηνικό συνεπάγεται νέο συναγερμό.