Skip to main content

Nτελίριο με ψέματα από την Τουρκία - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα, ξεκάθαρο μήνυμα του Κ. Φλώρου

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει θερμό επεισόδιο, αλλά να είμαστε έτοιμοι» λέει στη Voria ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής.

Το τουρκικό ντελίριο ψεύδους και επιθετικής ρητορικής έναντι της Ελλάδας που ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κορύφωσε ακόμα και μέσα στην καρδιά του ΟΗΕ κατά την 77η Γενική Συνέλευσή του, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της τακτικής που φέρεται ότι θα ακολουθηθεί από τη γείτονα στο πλαίσιο της στρατηγικής της περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όμως η προσπάθεια των fake news των Τούρκων -ακόμα και του προέδρου Ερντογάν που από το βήμα του ΟΗΕ έδειξε φωτογραφίες με δύο νεκρά παιδάκια μέλη οικογενειών που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν τα βοήθησε και πνίγηκαν-όπως όλα δείχνουν δεν βρίσκουν χώρες που να έχουν πεισθεί από τη ρητορική αυτή.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής η ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ «δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιας προσοχής», ενώ όσον αφορά το πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εξαρτάται από την Τουρκία».

«Εάν έχει αρχίσει σε κάποιους κύκλους να γίνεται συνείδηση ότι η λογική της σύγκρουσης είναι αδιέξοδη δεν αποκλείεται να δούμε το επόμενο διάστημα μια στάση που θα μπορούσε να οδηγήσει τουλάχιστον στο να ξαναστηθούν οι γέφυρες και οι μηχανισμοί επικοινωνίας. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό. Προσωπικά πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες ανάλογα με την συμπεριφορά της Τουρκίας υπάρχει μια τέτοια σκέψη» είπε ο κ. Υφαντής που εκτιμά ότι η ρητορική της γείτονας χώρας έχει ως απώτερο στόχο «να εφαρμοστεί η Γαλάζια Πατρίδα».

Σε ερώτηση της Voria.gr εάν θα πρέπει να περιμένουμε θερμό επεισόδιο απάντησε αρνητικά προσθέτοντας όμως ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι».

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας είναι δεδομένη όπως εξάλλου επισήμανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Στον Έβρο η πίεση των μεταναστευτικών ροών είναι τεράστια μιας και η γείτονα χώρα έχει εργαλειοποιήσει, όπως αποδείχτηκε τον Μάρτιο του 2020, το μεταναστευτικό.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψη του στην οριογραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου.

«Μας λένε ότι είμαστε λίγοι, λειψοί κι ασήμαντοι. Πάντα ήμασταν λίγοι και πάντα μας έλειπαν οι δυνάμεις. Αλλά ασήμαντοι δεν ήμασταν ποτέ. Είμαστε μια δύναμη στην περιοχή ισχυρή στρατιωτικά. Κύρια αποστολή μας είναι να διαφυλάξουμε αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Είμαστε μια δύναμη που εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή και γι' αυτό υπάρχουμε» τόνισε, ενώ σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Φλώρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι και δυνατοί! Ο Έβρος δεν πέφτει» καταλήγοντας στο ρητό «Τω ξίφει τον δεσμόν λέλυσθαι», παραπέμποντας στον Μέγα Αλέξανδρο (Αρριανού Αλεξάνδρου Ανάβαση) αλλά και στην ισχυρή δύναμη του Δ΄ Σώματος Στρατού μιας και το ρητό αυτό είναι στο έμβλημά του.