Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Ανοίγουν τα σύνορα με Αλβανία για εργάτες στα χωράφια

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε πως υπήρξε τελικά συμφωνία να ανοίξουν τα σύνορα για την εισαγωγή 7.000 εργατών.

Ο κίνδυνος για καταστροφή στην κορύφωση της φρουτοπαραγωγικής περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία καιροφυλακτεί, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν αλλοδαπούς εργάτες για τη συγκομιδή των καρπών λόγω των περιοριστικών του κορωνοϊού, θέμα που είχε αναδείξει η Voria.gr (δείτε εδώ).

Για αυτό το λόγο, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί ειδικό σχέδιο που να διευκολύνει την είσοδο 7.000 εργατών γης από την Αλβανία ώστε να γίνει έγκαιρα η συγκομιδή ροδάκινων και κερασιών.

Όπως ανέφερε στην Voria.gr ο πρόεδρος τις Διεπαγγελματικής Χρήστος Γιαννακάκης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, η κυβέρνηση έχει πει το πρώτο «ναι» για την είσοδο Αλβανών εργατών, ενώ έχει γίνει και η σχετική επικοινωνία μεταξύ της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης. Η είσοδος των εργατών από τη γειτονική χώρα βέβαια θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τα υπόλοιπα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα δώσουν και τις σχετικές οδηγίες για τη διαδικασίες εισόδου και ελέγχου των εργατών.

«Τα περιθώρια στενεύουν, τα δέντρα δεν περιμένουν. Αρχές Μαϊου θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες στα χωράφια, αλλιώς θα χαθούν παραγωγές, συνάλλαγμα και θα πληγεί η αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους πελάτες της στο εξωτερικό», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Χρήστος Γιαννακάκης και πρόσθεσε πως «η αλβανική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει στο άνοιγμα των συνόρων της προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα εργάτες γης».»

Όπως είπε, η διεπαγγελματική οργάνωση απέστειλε ήδη στα αρμόδια υπουργεία σχέδιο με 11 προτάσεις που στοχεύουν στον έλεγχο των εποχικών εργατών γης που θα αφιχθούν στην Ελλάδα, κυρίως για τη συγκομιδή φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα, αλλά και στη λήψη υγειονομικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, η προέλευση εργατών γης στην Ελλάδα προέρχονται κατά 90% από την Αλβανία και η σχέση των εν λόγω εργατών με τους αγρότες – εργοδότες είναι πολυετής.

Οι παραγωγοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, οι εργάτες να μεταφερθούν στην Ελλάδα από την Αλβανία με λεωφορεία, στα σύνορα να γίνεται έλεγχος διαβατηρίων και εξετάσεις (τεστ) για τον κορονοϊό, ενώ στη συνέχεια να υποβάλλονται σε νέο υγειονομικό έλεγχο στα νοσοκομεία Βέροιας και Έδεσσας . Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι εισερχόμενοι θα φιλοξενούνται σε ήδη συμφωνημένα καταλύματα.

Στο μεταξύ, κοινή πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος της εισόδου των αλλοδαπών εποχικών εργατών γης ανέλαβαν οι βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Διονύσης Σταμενίτης με επιστολή, αλλά και σε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Ζητούν να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το προαναφερόμενο σχέδιο για την έλευση εργατών, σημειώνοντας: «δυστυχώς οι καρποί στα δένδρα δεν περιμένουν, έχουν τους δικούς χρόνους. Με αυτούς είναι που πρέπει όλοι, συντονισμένα και με υπευθυνότητα απέναντι σε όλους τους πολίτες της χώρας, να συγχρονιστούμε».

Εξάλλου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σωματείου Εργατών Υπαίθρου νομού Ημαθίας, αποφασίστηκε και καθορίστηκε στα 30 ευρώ το ημερομίσθιο των εργατών γης. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και εκπρόσωποι του σωματείου απηύθυναν κάλεσμα στους συναδέλφους τους να την εφαρμόσουν.