Skip to main content

Ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι στα Κέντρα Πρόνοιας

Με επιστολή τους στον υπουργό Εργασίας οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόνοιας ζητούν μονιμοποίηση και προσλήψεις.

Για τραγικές ελλείψεις προσωπικού στις δομές και τα κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας κάνουν λόγο οι συμβασιούχοι επικουρικοί εργαζόμενοι των Φορέων Πρόνοιας της χώρας, οι οποίοι ζητούν τη μονιμοποίησή τους μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλαν στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα προνοιακών επικουρικών, «είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που δουλεύουν τώρα ξεπερνώντας τον εαυτό τους και μετά απο τρεις μήνες θα πάνε σπίτια τους λόγω του ότι λήγουν οι συμβάσεις τους».

Στην επιστολή τους, οι επικουρικοί εργαζόμενοι εκφράζουν την αγωνία τους για την πορεία των Κέντρων Πρόνοιας στα οποία εργάζονται και τα οποία φιλοξενούν τις πιο ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πως με την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας, «η αλήθεια για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού είναι αμείλικτη».

«Όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, όλων των ειδικοτήτων, δουλεύουμε ξεπερνώντας τον εαυτό μας καθημερινά, στην "πρώτη γραμμή", με πενιχρά μέσα, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην ολοκληρωμένη φροντίδα, νοσηλεία, ασπίδα προστασίας της ζωής των περιθαλπομένων στις Δομές Πρόνοιας: ηλικιωμένων, παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα, καθώς και εγκαταλειμμένων, ατόμων με βαριές νοητικές αναπηρίες, ανοϊκούς, τετρα- και παραπληγικούς ανθρώπους που μας νιώθουν στην κυριολεξία πλέον ως "οικογένειά τους"».

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ακόμη πως μετά από 3 μήνες, «όταν θα "καταλαγιάσει" η λαίλαπα», οι ίδιοι θα αναγκαστούν να πάνε σπίτια τους καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Ιουνίου.

«Οι ίδιες οι ανάγκες των φιλοξενούμενων ευπαθών ομάδων, η δύσκολη καθημερινότητα της δουλειάς, οι προθεσμίες που τρέχουν, οι βάρδιες που δεν βγαίνουν, εδώ και χρόνια, πόσο μάλλον τώρα, υποδεικνύουν τη λύση:

• Μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου.

Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για «καμία χαμένη θέση» δεν μπορεί να μην αφορούν το προσωπικό του.

• Μονιμοποίηση των Επικουρικών συναδέλφων.

• Γενναίες Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Κέντρα Πρόνοιας.

• Εξασφάλιση από το Υπουργείο, όλων των απαραίτητων μέσων για την προστασία της Υγείας των εργαζομένων στις Δομές Πρόνοιας (μάσκες, στολές αντισηπτικά κλπ.)» καταλήγει η επιστολή.