Skip to main content

Ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια έφερε η αυξημένη ζήτηση λόγω κορωνοϊού

Ανησυχούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης για την επάρκεια – Μεγάλη η αύξηση στη ζήτηση και του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο

Εξαντλήθηκαν από τα ράφια πολλών φαρμακείων της Θεσσαλονίκης τα αντιγριπικά εμβόλια, που φέτος έχουν σημαντικά αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρότι η φετινή παραγγελία του υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένη κατά 30%, 4,2 εκ. εμβόλια έναντι 3 εκ. την περσινή χρονιά, η προσφορά μπορεί τελικά να μην καλύψει πλήρως τη ζήτηση, καθώς πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποφάσισαν φέτος να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στην κοινή γρίπη.

«Μέχρι στιγμής έχει έρθει περίπου το 75% της προπαραγγελίας και τις επόμενες δύο εβδομάδες περιμένουμε να έρθει και το υπόλοιπο 25%. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που θέλει να εμβολιαστεί σε σχέση με άλλες χρονιές. Άρα είναι λογικό σε πολλά φαρμακεία να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα. Το θέμα είναι πρώτον να έρθουν όλα όσα περιμένουμε και δεύτερον να δούμε αν θα φτάσουν για όλο τον κόσμο που θέλει να εμβολιαστεί. Η ανησυχία μας είναι αν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο και δεν το βρίσκει. Υπάρχουν άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θέλουν να το κάνουν, γιατί είναι σαφώς καλύτερο να γλιτώσει κάποιος από μια γρίπη», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ, Γιώργος Κιοσές, επισήμανε στη Voria.gr, ότι από το σύνολο των 4,2 εκ. εμβολίων σημαντικός αριθμός δεν διανεμήθηκε στα φαρμακεία, αλλά τον κράτησε το υπουργείο, προκειμένου να το διαθέσει σε δομές, στις οποίες φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό. Εάν ζητήσουν 5 εκ. πολίτες να εμβολιαστούν, είναι προφανές ότι ένα εκατομμύριο δεν θα πάρουν. Πιστεύω, όμως, ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, η πολιτεία θα κινηθεί να κάνει μία έκτακτη εισαγωγή», τόνισε.

Καλύφθηκαν οι ευπαθείς ομάδες

Ο κ. Ευγενίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια θα εξαντληθούν φέτος, όπως και πέρσι, ωστόσο επισήμανε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που επιβλήθηκε διασφάλισε την κάλυψη των ευπαθών ομάδων.

«Είναι θετικό ότι εισακουστήκαμε να γίνεται η χορήγηση των εμβολίων μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, έτσι ώστε ο γιατρός να είναι εκείνος που αποφασίζει ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο και ποιος όχι. Να εμβολιαστούν πρώτα οι ομάδες υψηλού κινδύνου και, αν υπάρχει επάρκεια, να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι. Αυτό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να ελεγχθεί», τόνισε ο πρόεδρος, ο οποίος πάντως τόνισε πως «όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εμβολιασμένων, τόσο καλύτερη είναι και η κάλυψη του γενικού πληθυσμού, καθώς κάποιος που δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί θα είναι περισσότερο ασφαλής, γιατί θα είναι εμβολιασμένοι οι γύρω του».

«Ανάρπαστο» το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Προβλήματα παρουσιάζονται στα φαρμακεία και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, η ζήτηση του οποίου επίσης έχει αυξηθεί πάρα πολύ φέτος.

«Είναι εμβόλιο που γίνεται σε μωρά παιδιά και σε άτομα άνω των 65 ετών με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή χρόνιους καπνιστές. Είχε μπει πέρσι στο πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων, αλλά το ζήτησαν όλοι φέτος και δεν μπόρεσε να το καλύψει η εταιρία. Παρότι δεν έγινε σύσταση επίσημα, όλοι οι γιατροί το έγραψαν, αφού δεν έχει μπει φίλτρο στη συνταγογράφηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει τόσο μεγάλο περιθώριο στην αγορά και παίρνουμε πολύ περιορισμένα κομμάτια κάθε εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Κιοσές, τονίζοντας ότι τα φαρμακεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν τις ανάγκες.