Skip to main content

Ελπίδα για λύση του προβλήματος της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη στο 2021

Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Τα ΕΛΠΕ ολοκληρώνουν τις παρεμβάσεις τους μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021.

Το 2021 είναι η χρονιά που μπορεί βάσιμα να ελπίζει η δυτική Θεσσαλονίκη ότι θα απαλλαχτεί σε μεγάλο βαθμό από το πρόβλημα της δυσοσμίας, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους καθημερινά.

Η απόφαση των ΕΛΠΕ να δρομολογήσουν μια σειρά νέων περιβαλλοντικών έργων, με άμεσες επιδράσεις στο πρόβλημα και μάλιστα να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δίνει ελπίδες για μια καλύτερη ποιότητα της ατμόσφαιρας και μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη δυτική Θεσσαλονίκη.

Την ανακοίνωση των περιβαλλοντικών έργων και του χρονοδιαγράμματος πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι του ομίλου των ΕΛΠΕ στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της δυσοσμίας έφερε στην επιτροπή ο πρόεδρος, Θόδωρος Μητράκας, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι η Μητροπολιτική Επιτροπή και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τη λύση του ζητήματος της δυσοσμίας. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας που ασχολείται σοβαρά με το συγκεκριμένο πρόβλημα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, ο επικεφαλής Συντονισμού και Επικοινωνίας Εγκαταστάσεων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Ζαγκλιβερινός και ο διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Πασπαλιάρης, παρουσίασαν στα μέλη της επιτροπής αναλυτικά τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στο διάστημα από την έναρξη της συμφωνίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι σήμερα, καθώς και τα έργα που είναι σε εξέλιξη.

Οι δυο άνδρες δεσμεύτηκαν για την «αναβάθμιση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των ΕΛΠΕ, μέσα από συγκεκριμένα έργα και ενέργειες» που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Το σύνολο των παρεμβάσεων θα ολοκληρωθεί, είπαν, μέσα στους πρώτους μήνες του 2021, παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια είχε αναθέσει στο ΑΠΘ μελέτη προσδιορισμού των πηγών που προκαλούν τη δυσοσμία. Μια από τις κύριες πηγές, όπως διαπιστώθηκε, είναι τα ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα οι εγκαταστάσεις τους στην περιοχή του Κορδελιού. Στη συνέχεια ο όμιλος των ΕΛΠΕ δεσμεύτηκε να υλοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεων, που πρότειναν οι επιστήμονες, για να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η εκπομπή «μερκαπτανών», δηλαδή των ουσιών και των ενώσεων που ευθύνονται κυρίως για τη δυσοσμία.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε σήμερα ότι έγινε εκτεταμένη έρευνα και σειρά περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων στη δυτική Θεσσαλονίκη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, ενώ επίσης ανανεώθηκε το δίκτυο των μετρητικών σταθμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που ελέγχει η Περιφέρεια. «Οι αρμόδιες διευθύνσεις και η Περιφέρεια προχώρησαν σε καινοτόμες προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου και το 2015 ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια, ενώ ακολούθησε η προγραμματική σύμβαση το 2017, ταυτοποιήθηκαν οι ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία και τον περσινό Αύγουστο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των μετρήσεων», τόνισε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τόνισε ότι «για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της δυσοσμίας. Έπειτα από δεκαετίες άγνοιας πετύχαμε να εντοπιστούν οι πηγές της δυσοσμίας, ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα. Η Περιφέρεια υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο προτάσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, το υπουργείο τις υιοθέτησε και επήλθε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και για τις νέες υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν, ώστε να πάψει η εκπομπή δύσοσμων ενώσεων στην ατμόσφαιρα». Ο κ. Γιουτίκας ανακοίνωσε μάλιστα τη λειτουργία δυο νέων σταθμών μέτρησης των ρύπων της ατμόσφαιρας στη Σταυρούπολη και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που υλοποίησε το ερευνητικό πρόγραμμα, Κωνσταντίνη Σαμαρά, επισήμανε ότι βρέθηκαν και μετρήθηκαν 55 ουσίες και μελετήθηκαν όσες σχετίζονται με τη δυσοσμία (μερκαπτάνες) και υπογράμμισε ότι ανάλογη έρευνα γίνεται τώρα στο Βόλο και στη δυτική Αττική. Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, «οι περισσότερες εν δυνάμει εστίες δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Επομένως ο συσχετισμός ήταν άμεσος. Οι τελικές μετρήσεις πάντως έγιναν τον Ιούνιο του 2020 και απαιτείται διαρκής επαναξιολόγηση της κατάστασης και των συνθηκών.

Ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Μητράκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη δρομολόγηση λύσεων επιτέλους για ένα πολυετές πρόβλημα της δυτικής Θεσσαλονίκης: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μέτρων που δρομολογήθηκαν από τα ΕΛΠΕ, μετά την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η επίλυση του προβλήματος της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, που επί σειρά ετών υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αποτελεί για εμάς θέμα υψίστης προτεραιότητας. Η συνεργασία Περιφέρειας και ΑΠΘ έθεσε τα θεμέλια για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος και τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των μέτρων και τα αποτελέσματά της και θα αναλάβουν όποια πρωτοβουλία χρειαστεί για να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το όλο εγχείρημα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η συνεργασία αυτοδιοίκησης, κράτους και ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά στην ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με τη ζωή των πολιτών».