Skip to main content

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Με τη Θεσσαλονίκη με συνδέουν δεσμοί αίματος και πνεύματος(vid)

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε μία προσωπική εξομολόγηση για τον δεσμό που συνδέει τον ίδιο και την οικογένειά του με τη Θεσσαλονίκη.

Στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής αναφέρθηκαν στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδεχτήκαμε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, είναι για εμάς πραγματικά σημαντικό να βρίσκεται κοντά μας ένας άνθρωπος με τόσο σημαντικό έργο. Τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια ως Μητροπολίτη Ρούσσης, η οποία είναι μέρος της καταγωγής μου, τα Άγια εδάφη των προγόνων μου. Τότε είχε την ευθύνη ως ηγούμενος της Χάλκης για μία σειρά από ενέργειες και γνωρίζω πολύ καλά και το προσωπικό του ενδιαφέρον ακόμα και το όραμα του παναγιωτάτου μας για τη λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Τα τελευταία δυόμιση περίπου χρόνια ως Αρχιεπίσκοπος της Βορείου Αμερικής έχει επιτελέσει ένα τόσο σημαντικό έργο στη συσπείρωση του ορθοδόξου κλήρου αλλά και των ομογενών, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της ομογένειας στην Αμερική», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του έκανε και μία προσωπική εξομολόγηση για τον δεσμό που συνδέει τον ίδιο και την οικογένειά του με τη Θεσσαλονίκη.

«Τα πρώτα χρόνια που ήρθαμε οικογενειακά ως πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και εγκατασταθήκαμε στην Άνω Ηλιούπολη κοντά στον ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, στην παλιά εκκλησία, προτού χτιστεί η σημερινή. Μοιραστήκαμε και εμείς μετά τον ξεριζωμό από την πόλη σαν οικογένεια και τον πόνο των Θεσσαλονικέων από τον σεισμό. Ζήσαμε τον σεισμό βγήκαμε και εμείς από το σπίτι μας, ζήσαμε και εμείς κάτω από τις σκηνές, πήγαμε και εμείς και προσκυνήσαμε τον Άγιο Δημήτριο, τον ευχαριστήσαμε που φύλαξε την πόλη της Θεσσαλονίκης, πήγαμε όλοι και κλάψαμε εκεί που κατέρρευσε η πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να πω ότι με τη Θεσσαλονίκη με συνδέουν δεσμοί αίματος, πνεύματος, εκκλησιαστικοί πολιτισμικοί, εθνικοί και όλα αυτά συμποσούνται στο πρόσωπο του δημάρχου με τον οποίο μας συνδέει μία ιδιαίτερη προσωπική φιλία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κάλεσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στο σημείο μηδέν, στη Νέα Υόρκη, τον προσεχή Ιούλιο, όπου θα κορυφωθούν οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ένα αντίγραφο έργου του μεγαλύτερου ζωγράφου που πέρασε από το Άγιον Όρος, του Μανουήλ Πανσέληνου, που αναπαριστά τον Άγιο Δημήτριο και βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, τον κεντρικό ναό του Αγίου Όρους, στις Καρυές.