Skip to main content

Ελπιδοφόρος: Προχωρά η οικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

Έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 95 εκατ. δολάρια, με 8,5 εκατ. εξ αυτών να έχουν εισρεύσει στο ταμείο του οργανισμού τους τελευταίους δύο μήνες

Περισσότερα από 55 εκατ. δολάρια συγκέντρωσαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως και σήμερα, οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου, δηλαδή ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνεστήθη με σκοπό τη χρηματοδότηση της αποπεράτωσης κατασκευής του εθνικού ιερού προσκυνήματος στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης.

Συνολικά, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 95 εκατ. δολάρια, με 8,5 εκατ. εξ αυτών να έχουν εισρεύσει στο ταμείο του οργανισμού τους τελευταίους δύο μήνες. Υπήρξαν, μάλιστα, και 25 δωρητές, εκ των οποίων ο καθένας έχει προσφέρει το ποσό των 100.000 δολαρίων. Αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά νέα ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του οργανισμού, Ντένις Μεχιέλ, και ο αντιπρόεδρος, Μιχαήλ Ψαρός, καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκαν προχθές.

Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «ως κοινότητα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη γενναιοδωρία και την αφοσίωση των ευεργετών και των υποστηρικτών του Αγίου Νικολάου». Όπως σημείωσε, «ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, οι ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας έδωσαν από άκρη σε άκρη σε όλη την Αμερική τον καλύτερό τους εαυτό για να αναστήσουν το εθνικό ιερό προσκύνημα. Τώρα», συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος, «πλησιάζουμε στο σημείο ολοκλήρωσης αυτής της τιτάνιας προσπάθειας, καθώς την 20ή θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου το εξωτερικό του ιερού ναού θα είναι έτοιμο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το ερχόμενο φθινόπωρο, θα τελέσει ανήμερα της 30ής επετείου της ενθρόνισής του στον Θρόνο της Κωνσταντινούπολης, στις 2 Νοεμβρίου, τα θυρανοίξια. Ο ιερός ναός αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, οπότε και θα αποδοθεί στους προσκυνητές και στους επισκέπτες».

Να σημειωθεί ότι το εντυπωσιακότερο στοιχείο της κατασκευής του είναι η κυριαρχία του πεντελικού μαρμάρου, από το οποίο είναι φτιαγμένοι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας.

Από την πλευρά τους, σε ανακοίνωσή τους οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου δήλωσαν ευγνώμονες προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και προς όλους όσοι είχαν το όραμα να υποστηρίξουν την ιερή προσπάθεια να ανοικοδομηθεί ο μοναδικός οίκος θρησκευτικής λατρείας που καταστράφηκε ολοσχερώς από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ο οποίος θα αποτελέσει μια κληρονομιά για τους αιώνες που έρχονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ