Skip to main content

ΕΛΤΑ: Τον Οκτώβριο οι υπογραφές στο deal με την κινεζική ZHEJIANG

Τα Ελληνική Ταχυδρομεία ΑΕ, κινούνται ανταγωνιστικά στη νέα εποχή. Νέα προϊόντα ασφαλιστικά, δέματα και ταχυμεταφορές, υπηρεσίες logistics.

Toν Οκτώβριο, πρόκειται να υπογραφεί, στο Πεκίνο, η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΑΕ και της περιφερειακής εταιρείας ταχυδρομικών υπηρεσιών ZHEJIANG LTD, αποκάλυψε στη Voria.gr ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κωνσταντίνος Μελαχροινός.

Πρόκειται για μια σημαντική εμπορική συνεργασία για την αποστολή, αρχικά, 100.000 μικροδεμάτων ημερησίως από την Κίνα προς την Ευρώπη, συνεργασία που μπορεί να φτάσει προοδευτικά στην εξυπηρέτηση έως και εκατομμυρίων δεμάτων ( Express Mail Service κυρίως), που θα προσθέσουν αρκετά εκατομμύρια στο τζίρο των ΕΛΤΑ, τα οποία το 2014 κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τις ζημιογόνες χρήσεις και να εμφανίσουν 5,8 εκατ. ευρώ κέρδη.

Εν τω μεταξύ και ενόσω η εταιρεία περιμένει να αποφασιστεί το εάν θα προχωρήσει ή όχι η ιδιωτικοποίησή της ( το 90% έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και ποσοστό 10% ελέγχεται από τη Eurobank), προχωρούν οργανικά οι ενέργειες για την απορρόφηση από τα ΕΛΤΑ της θυγατρικής Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε.

Με τις μελέτες ολοκληρωμένες, η συγχώνευση δι' απορροφήσεως, της δεύτερης από την πρώτη, φιλοδοξεί η διοίκηση ότι θα περαιωθεί εντός του 2016, ενισχύοντας έτσι τα ΕΛΤΑ με μία δυναμική δραστηριότητα. Εκτιμάται ότι στην αγορά των υπηρεσιών courier οι Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ έχουν μερίδιο περίπου 8%-10%.

Ο όμιλος, είναι αναγκασμένος να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό, αφού η βασική του δραστηριότητα, η αλληλογραφία, έχει μειωθεί κατά 54% μεταξύ των ετών 2009-2014, επειδή υποκαταστάθηκε από την ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τα ΕΛΤΑ, όλο το δίκτυο, λειτουργεί στη λογική και οργάνωση ενός πολυκαταστήματος υπηρεσιών, ταχυδρομικών, τραπεζικών, ασφαλιστικών, εξόφλησης λογαριασμών, πώλησης εμπορευμάτων του Ομίλου.

Kωστής Μελαχροινός, EΛΤΑ

Το βάρος πλέον πέφτει στις ταχυμεταφορές, τα χρηματο-οικονομικά και ασφαλιστικά προϊόντα, τη διακίνηση δεμάτων, τα logistics. Mάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Μελαχροινός, στις 19 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία, σε συνεργασία με την Eurolife, θυγατρική της Eurobank, θα αρχίσει να διαθέτει δύο νέα ασφαλιστικά προϊόντα, δύο κάρτες υγείας.

Επίσης, πολύ σύντομα και αφού καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστει, θα αρχίσει να διαθέτει μηχανήματα P.O.S., με σκοπό την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

"Τα ΕΛΤΑ, είναι αναγκασμένα να ακολουθούν τις εξελίξεις και αυτό συνεπάγεται μεταρρυθμισεις έτσι ώστε, με αύξηση του όγκου εργασιών και μείωση των τιμών, ο όμιλος να μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά, κερδοφόρος, στην αγορά", πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Σε αυτή την επιλογή, ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία με τους Κινέζους της ZHEJIANG, καθώς το ΜοU που υπογράφηκε προβλέπει και ανάπτυξη και δημιουργία από κοινού εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας