Skip to main content

ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ: Ανέλαβε έργο 18 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

Σύμβαση έργου 18 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην κατασκευή του φράγματος Σολέας στην Κύπρο, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ με την κυπριακή τεχνική εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΤΔ.
Σύμβαση έργου 18 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στην κατασκευή του φράγματος Σολέας στην Κύπρο, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ με την κυπριακή τεχνική εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΤΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων (ΤΑΥ) του υπουργείου Γεωργίας που είναι ο κύριος του έργου και της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει για την κατασκευή του φράγματος η ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ μαζί με την κυπριακή τεχνική εταιρία ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΤΔ. Σύμφωνα με τη σύμβαση ανάθεσης, το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο και να παραδοθεί εντός χρονικής προθεσμίας 24 μηνών.

Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα σύνθετο αρδευτικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος Σολέας συνολικής χωρητικότητας 4,6 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, κεντρικούς αγωγούς άρδευσης, υδατοδεξαμενές, αντλιοστάσια και αρδευτικά δίκτυα. Το φράγμα θα «αποταμιεύει» το πλεόνασμα νερού το Χειμώνα και θα το αξιοποιεί κατά την θερινή περίοδο για την άρδευση περίπου 10.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στην κοιλάδα Σολέας που ανήκει στις κοινότητες Λινού, Φλάσου, Κατύδατα, Ευρύχου, Κοράκου και Τεμπριά. Το φράγμα Σολέας που αποτελεί βασικό έργο θα κατασκευαστεί κοντά στην κοινότητα Φλάσου.

Η κατασκευαστική εταιρία ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ, εκτός των δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά, επεκτείνει σταδιακά την παρουσία της και στο εξωτερικό. Πρόσφατα ολοκλήρωσε και παρέδωσε οδικό έργο στη Μαδαγασκάρη, ενώ έχει αναλάβει και υλοποιεί εργολαβίες σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της επιχείρησης αγγίζει σήμερα το ποσό των 250 εκατ. ευρώ (περί τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν σε δημόσια έργα στην Ελλάδα) και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή νέων συμβάσεων για έργα για τα οποία η ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ έχει κηρυχθεί προσωρινή ανάδοχος.

Την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας επιβεβαιώνουν τα οικονομικά στοιχεία, με τον κύκλο εργασιών της ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ για το 2009 να σημειώνει αύξηση της τάξεως του 25% και να διαμορφώνεται κοντά στα 135 εκατ. ευρώ έναντι 109 εκατ. ευρώ το 2008. Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ διαθέτει σήμερα εργοληπτικό πτυχίο της 6ης τάξης του ΜΕΕΠ και ειδικεύεται στην εκτέλεση λιμενικών, ενεργειακών (δίκτυα φυσικού αερίου) και οικοδομικών (νοσοκομεία) έργων, αλλά και έργων οδοποιίας. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής εταιρίας Εδρασομηχανική ΑΤΕ έχει εξειδίκευση σε ειδικά γεωτεχνικά έργα, όπως αντιστηρίξεις και βελτιώσεις του εδάφους.