Skip to main content

Ελβετία: Συμφωνία με την Pfizer για παράδοση 14 εκατ. εμβολίων έως το 2023

Η σύμβαση περιλαμβάνει και το δικαίωμα προαίρεσης της Ελβετίας να προμηθευτεί άλλα 7 εκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι σύναψε μια νέα σύμβαση με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που αφορά την παράδοση 7 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της για την Covid-19 σε ετήσια βάση, για το 2022 και το 2023.

Η σύμβαση περιλαμβάνει και το δικαίωμα προαίρεσης της Ελβετίας να προμηθευτεί άλλα 7 εκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας (OFSP). Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή «υπό τον όρο ότι τα προσαρμοσμένα (στις παραλλαγές) εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα εγκριθούν από τη Swissmedic», διευκρίνισε.

Το εμβόλιο της Pfizer ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση στην Ελβετία, στα μέσα Δεκεμβρίου 2020. Στη συνέχεια εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Moderna ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του φακέλου για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Ελβετία έχει πάντως συνάψει συμβάσεις για αγορά εμβολίων με τη Moderna (13,5 εκατομμύρια δόσεις το 2021, 7 εκατ. το 2022), την Pfizer/BioNTech (περίπου 6 εκατομμύρια δόσεις φέτος, 7 εκατ. το 2022 και 7 εκατ. το 2023), την AstraZeneca (περίπου 5,4 εκατ. δόσεις, από τα οποία τα 4 θα διατεθούν στο διεθνές πρόγραμμα COVAX), την Curevac (5 εκατ. δόσεις) και τη Novavax (6 εκατ.).

Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελβετία είναι αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει προς το παρόν υπό έλεγχο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ.

Μόνο το 56% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου στην Ελβετία, ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό αυτό φτάνει το 63%.