Skip to main content

ΕΛΒΟ: Ανάσα ζωής δίνουν τα άρματα για τον αιγυπτιακό στρατό

Η υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ παίρνει ανάσα ζωής με την υπογραφή συμφωνίας με τον αιγυπτιακό στρατό. Προχωράει και το έργο για τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ, γιατί, όπως πληροφορήθηκαν, υπογράφηκε από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η συμφωνία με την Αίγυπτο, για την παραχώρηση από 92 αρμάτων μάχης του ελληνικού στρατού, στον αιγυπτιακό.

Το θέμα είχε πρωτο- ανακοινωθεί, σε επίπεδο αρχικής συνεννόησης, την άνοιξη και οπωσδήποτε η υπογραφή της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ΕΛΒΟ, αφού τα άρματα πριν φύγουν για την Αίγυπτο, θα ανακατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της ελληνικής βιομηχανίας.

Βεβαίως, από τον Οκτώβριο του 2014, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ εν λειτουργία, διαδικασία που θα έκλεινε μαζί με την ολοκλήρωση των υπολοίπων των έργων που είχαν ανατεθεί στην εταιρεία. Ωστόσο οι εργαζόμενοι αλλά και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν εγκατέλειψαν ποτέ την προσπάθεια διατήρησης της βιομηχανίας, ως κάτι περισσότερο από ένα απλό μηχανουργείο για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Έτσι, η υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, εξασφαλίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, δουλειά για τουλάχιστον δύο χρόνια, σχεδόν για όλους τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ(σύνολο 341 άτομα). Επιπλέον, μετά και από παρέμβαση του πρώην υπουργού Δημήτρη Μάρδα, η ΕΛΒΟ πήρε ένα μεγάλο έργο από τον ΟΑΣΘ και ήδη έχουν μεταφερθεί για επισκευή τα 45 «κόκκινα» 12μετρα, ενώ η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί, προβλέπει την επισκευή και 45 αρθρωτών λεωφορείων.

Αυτά τα δύο έργα, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και η ανακατασκευή των αρμάτων για Αίγυπτο, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ΕΛΒΟ αφού ως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται το έργο των αρματοφορέων Oshkosh και των ανταλλακτικών για το ελληνικό στρατό.

Το τι ακριβώς θα συμβεί με την ΕΛΒΟ, μένει να αποσαφηνιστεί. Όπως έχει επανειλημμένως γράψει η Voria.gr, η εταιρεία είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης, διαδικασία που αν διακοπεί θα επιτρέψει στους πιστωτές της  ΕΛΒΟ(έχουν απαιτήσεις περίπου 48 εκατ. ευρώ) να κινηθούν κατά της επιχείρησης.