Skip to main content

EMA: Έρευνα για την αμηνόρροια και την έντονη έμμηνο ρύση σε σχέση με τα εμβόλια κορωνοϊού

Ο EMA είχε προηγουμένως ερευνήσει αναφορές για διακοπές του κύκλου της περιόδου σε σχέση με τα εμβόλια Covid-19 - Αναλυτική έρευνα για την αμηνόρροια.

Αναλυτική έρευνα σε σχέση με αναφορές αμηνόρροιας και σοβαρής αιμορραγίας μετά από εμβολιασμούς για την Covid-19 με εμβόλια mRNA ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο EMA είχε προηγουμένως ερευνήσει αναφορές για διακοπές του κύκλου της περιόδου σε σχέση με τα εμβόλια Covid-19 και είχε καταλήξει τον Αύγουστο του 2021, στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να αποδεικνύουν την αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των διαταραχών του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ανάλυση των δεδομένων οδήγησε την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA να διεξάγει τώρα μια «εις βάθος ανάλυση» όλων των δεδομένων σχετικά με τα δύο συμπτώματα της αμηνόρροιας  δηλαδή της απουσίας εμμήνου ρύσεως και της βαριάς αιμορραγίας  η οποία σε κάποιο βαθμό βλάπτει την ποιότητα ζωής με  δύο εμβόλια τύπου mRNA  όπως εκείνο των Biontech / Pfizer και της Moderna. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα από αναφορές, κλινικές μελέτες και την επιστημονική βιβλιογραφία για τα δύο εμβόλια.

Πάντως σε ανακοίνωση του ο ΕΜΑ τονίζει, όπως μεταφέρει η ertnews, πως οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι γενικά συχνές και συμβαίνουν επίσης σε σχέση με άλλες ασθένειες ή άγχος. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των δύο ειδικών διαταραχών της εμμήνου ρύσεως και των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα εμβόλια Covid-19 επηρεάζουν τη γονιμότητα.