Skip to main content

Εμφύλιος και στους θεσμούς για τις ελληνικές συντάξεις

Όλα δείχνουν ότι το εγχείρημα αν αποτύχει θα οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το επικοινώνησε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι σύμμαχοι της χώρας

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι υπόλοιποι θεσμοί, εκτός Ευρωπαικής Επιτροπής, θα δεχτούν το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων, που υπονόησε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα κατά την εδώ επίσκεψη του. «Η Αθήνα μιλά πολύ με τις Βρυξέλλες κι όχι με τους υπόλοιπους δανειστές» είναι το μήνυμα που στέλνεται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ. Κι όλα δείχνουν ότι το εγχείρημα αν αποτύχει θα οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το επικοινώνησε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι σύμμαχοι της χώρας στις Βρυξέλλες.

Όσοι διατηρούν επιφυλάξεις για την θετική κατάληξη της προσπάθειας, παραπέμπουν στην τελευταία έκθεση για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας για να πείσουν για του λόγου το αληθές. Και για το πρόβλημα δηλαδή που διατρέχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο θα καταστεί άκρως επικίνδυνο για την χώρα, αν δεν ληφθούν μέτρα ως προς το ύψος των συντάξεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο επόμενο Eurogroup θα έχουμε ένα καλύτερο κλίμα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα – δηλαδή το πάγωμα μείωσης των συντάξεων - και προς τα πού πάει τελικά το όλο θέμα. Γιατί, αν η Αθήνα επιμείνει στο πάγωμα, τότε θα επαναξιολογηθεί όλο το πακέτο των αντιμέτρων και των φορολογικών ελαφρύνσεων που ετοιμάζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Σε κάθε περίπτωση, κλειδί στην όλη ιστορία θα αποτελέσει το (υπέρ) πλεόνασμα που θα ανακοινώσει και φέτος η κυβέρνηση. Ποτέ θα γίνει αυτό; Όχι νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, για τότε είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.