Skip to main content

Εμφύλιος στην ΠΟΞ: Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης εναντίον Τάσιου

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης βάλλει κατά της ΠΟΞ για την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Ευθεία επίθεση κατά της διοίκησης της ΠΟΞ εξαπέλυσε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) για την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Σημειώνεται πως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) είναι ο Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του οποίου οι σχέσεις με την ΕΞΘ, διαχρονικά, δεν είναι καλές.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΞΘ στο ξενοδοχείο Porto Palace, τα μέλη της Ένωσης εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για το γεγονός ότι κατά τη φάση της διαδικασίας κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής της ΕΚΣΣΕ (Ειδικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) παρέδωσε τα μητρώα των ξενοδοχείων - μελών της στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς διαβούλευση με τα μέλη της και χωρίς ανταλλάγματα από τη διαπραγμάτευση», κάτι που, όπως υποστηρίζουν, οδηγεί αυτόματα σε «εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο με καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας».

Η ΕΞΘ τονίζει ότι η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοτική οργάνωση να μην υποβάλλει τα μητρώα των μελών της και έτσι να μην μπορεί να κηρυχθεί η συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική.

«Η παράδοση των μητρώων από την ΠΟΞ σήμανε αυτόματα και την εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο με καταστροφικές συνέπειες για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ορισμένων περιοχών της χώρας» επισημαίνουν τα μέλη της Ένωσης, διευκρινίζοντας πως η επέκταση της ΕΚΣΣΕ, εφαρμόζεται ήδη από τις 4 Οκτωβρίου σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας ενώ έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της ΕΞΘ δέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση που υπέβαλε το Διοικητικό Συμβούλιο και αφορά την καταγγελία της ΠΟΞ «για το γεγονός ότι αυτή συναίνεσε άνευ όρων στην επέκταση της ΕΚΣΣΕ, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας» δηλώνουν τα μέλη.

«Η αντίδραση μας δε θα ήταν η ίδια αν μαζί με την υποβολή των μητρώων η ΠΟΞ συμφωνούσε με την κυβέρνηση για αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το βαρύτατο πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας. Ζητούμε από την ΠΟΞ έστω και τώρα να απαιτήσει ΑΜΕΣΑ τα οφέλη αυτά για τον κλάδο μας και να μην επαναλάβει στο μέλλον την ίδια τακτική», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος.