Skip to main content

Έμφραγμα στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς: Δέκα μέρες αναμονή για ταφή!

Έως και 12 μέρες έφθασε η αναμονή μέσα στις γιορτές, βελτίωση της κατάστασης τις τελευταίες μέρες. Πού οφείλεται το πρόβλημα, ποιες λύσεις εξετάζονται

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει τον τελευταίο μήνα το πρόβλημα λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων Καλαμαριάς, το οποίο έχει «φρακάρει», αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τη ζήτηση σε ταφές.

Το έτσι κι αλλιώς μικρό για τον πληθυσμό της περιοχής νεκροταφείο της αμιγώς αστικής αυτής περιοχής της Θεσσαλονίκης έχει εξαντλήσει το τελευταίο διάστημα τη χωρητικότητά του. Πολίτης που έχασε χθες τον πατέρα της απευθύνθηκε στα κοιμητήρια και ενημερώθηκε με έκπληξη ότι η πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία ταφής είναι την ερχόμενη Τρίτη. Και η περίπτωση της συγκεκριμένης γυναίκας δεν ήταν η χειρότερη, καθώς στο διάστημα των γιορτών η αναμονή ξεπέρασε ακόμα και τις δέκα ημέρες! Οι συγγενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταφιάσουν τους συγγενείς του σε άλλο τόπο, υποχρεώνονται να διατηρούν για όλο αυτό του διάστημα τις σωρούς των αγαπημένων τους προσώπων στα ψυγεία του κοιμητηρίου. Ωστόσο, όταν αυτά γεμίσουν, υποχρεώνονται να απευθυνθούν στις εγκαταστάσεις των γραφείων τελετών, πληρώνοντας βέβαια το ανάλογο αντίτιμο.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Καλαμαριάς, Βαγγέλης Τσακμακίδης, το πρόβλημα οφείλεται αφενός στην αύξηση των θανάτων τα τελευταία δύο χρόνια, αφετέρου στην απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να σταματήσουν να δέχονται τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου τους νεκρούς από κορωνοϊό από άλλες περιοχές, καθώς και αυτό είχε ξεπεράσει ήδη από και καιρό τις δυνατότητές του. «Το κοιμητήριο είχε στηθεί για 30.000 – 40.000 ανθρώπους κι πλέον ο πληθυσμός φτάνει τις 130.000. Έχουμε περίπου 2.700 απλούς τάφους και 639 οικογενειακούς. Το 2019 είχαμε 640 κηδείες, την επόμενη χρονιά έφτασαν τις 670 και το 2021 πλησίασαν τις 800. Μιλάμε για μία αύξηση πάνω 20%. Φτάσαμε στα όριά μας. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου οι νεκροί από covid, συνολικά 160 κηδείες, έγιναν στα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, από τότε και μετά που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όλος ο όγκος των κηδειών έχει έρθει σε μας. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι σωροί των νεκρών από κορωνοϊό, λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες θάβονται, δεν αποσυντίθενται ούτε έπειτα από 15 χρόνια», ανέφερε.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί. Από 13 Δεκεμβρίου έως 21 Ιανουαρίου έγιναν συνολικά 114 κηδείες, εκ των οποίων οι 25, ποσοστό άνω του 20%, ήταν ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από covid. Από 21 έως 26 του μηνός έχουν προγραμματιστεί 18 κηδείες. Για το διάστημα από 27 έως 31 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί εννέα εκταφές και άλλες 15 για τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή τα αιτήματα για ταφές ξεπερνούν τα δύο την ημέρα, όπως ήταν κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.

«Μεγάλο πρόβλημα υπήρξε γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Σήμερα ο μέσος όρος αναμονής είναι τρεις ημέρες, ενώ τότε είχαμε φτάσει σε μία τραγική κατάσταση, με τον χρόνο να κυμαίνεται από δέκα έως 12 μέρες. Κάποιοι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα δεν θέλησαν να περιμένουν και προτίμησαν να πάνε τους συγγενείς τους στον τόπο καταγωγής τους. Εάν όμως κάποιος δεν είναι δημότης ή κάτοικος άλλης περιοχής, παραμένει στο ψυγείο μέχρι να υπάρξει κενός τάφος. Έχουμε και εμείς ψυγεία που παρέχονται δωρεάν, αλλά όταν καλυφθούν τα δικά μας, αναγκαστικά οι άνθρωποι καταφεύγουν στα ψυγεία των γραφείων τελετών. Τώρα που έχουμε πάρει εργαζόμενους με οχτάμηνα, θα μπορούσαμε να κάνουμε και δέκα εκταφές τη μέρα. Αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τάφοι», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Προς αναζήτηση χώρου

Οριστική λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, δεδομένου ότι αφενός το κοιμητήριο δεν έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί, καθώς περικλείεται από δρόμους, τα συμμαχικά νεκροταφεία και το στρατόπεδο Νταλίπη, αφετέρου η Καλαμαριά δεν διαθέτει οικόπεδο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου. Για την προσωρινή αντιμετώπιση του ζητήματος συγκλήθηκε έκτακτα η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία εξέτασε πιθανές διορθωτικές -μόνο- κινήσεις. Μία από αυτές είναι να μειωθεί ο χρόνος εκταφής από τα τρία συν ένα χρόνια στα τρία χρόνια συν έξι μήνες. Η δεύτερη είναι να γίνεται αλλαγή του χώματος μετά την εκταφή, έτσι ώστε να περιοριστεί το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μέχρι να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ο τάφος.

«Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, αλλά ό,τι κι αν κάνουμε, τα κοιμητήρια της Καλαμαριάς έχουν κορεστεί. Όταν το 2015 είχε ξεκινήσει μία διαδικασία για διαδημοτική συνεργασία, ώστε να βρεθεί κάποιος χώρος και να καλύπτει όλες τις ανάγκες των όμορων δήμων, υπήρξε μεγάλη πίεση πώς θα γίνεται να μη θάβονται οι Καλαμαριώτες στην Καλαμαριά. είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με άλλους όμορους δήμους κάπου έξω από την πόλη. Όμως, αν δεν βρεθεί χώρος εκτός Καλαμαριάς, δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα», κατέληξε ο κ. Τσακμακίδης.