Skip to main content

Εμμένει στη συνταγματική του νομιμότητα ο πρόεδρος της Υεμένης

Ο πρόεδρος της Υεμένης επέμεινε στη συνταγματική του νομιμότητα, δεσμευόμενος ωστόσο να εξετάσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση που προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ επέμεινε σήμερα στη συνταγματική του νομιμότητα, δεσμευόμενος ωστόσο να εξετάσει με θετικό τρόπο το σχέδιο εξόδου από την κρίση που προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το οποίο αφορά μια μεταβίβαση της εξουσίας.

«Επιμένουμε στην προσήλωσή μας στη συνταγματική νομιμότητα, από πίστη προς το λαό μας, επειδή αρνούμαστε κατηγορηματικά τις απόπειρες πραξικοπήματος κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του πολιτικού πλουραλισμού», δήλωσε ο Σάλεχ ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του.

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και θα την αντιμετωπίσουμε θετικά εντός του πλαισίου του συντάγματος της Υεμένης», σημείωσε. Βάσει του συντάγματος της χώρας, η πενταετής θητεία του Σάλεχ λήγει το 2013.

Το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, το οποίο παρουσιάστηκε σχεδόν τρεις μήνες αφότου άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη με αίτημα την άμεση αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, την παραίτηση του προέδρου σε περίοδο τριάντα ημερών μετά τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Παράλληλα σήμερα πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους της Σαναά με αίτημα την άμεση αποχώρηση του Σάλεχ, ενώ οι υποστηρικτές του προέδρου είχαν κι αυτοί διοργανώσει πορεία για να τον υποστηρίξουν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για να εμποδίσουν την πρόκληση ταραχών μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από τα δύο στρατόπεδα που είχαν συγκεντρωθεί σε κοντινές πλατείες, όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες Παρασκευές.