Skip to main content

Η αιμορραγία στα σύνορα της Βόρειας Ελλάδας και οι ουρές στα φαρμακεία

Η επιστροφή στη σχετική κανονικότητα των... φορολογικών δηλώσεων, οι αντοχές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και οι άνθρωπο με τα γνωστά ονόματα

Καλημέρα σας! Και καλή χρονιά!

Τα πρώτα πρωινά καφεδάκια του 2022 είναι απολαυστικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο καλός καιρός βοηθάει κάποιον να καθίσει σε εξωτερικούς χώρους μπροστά στη θάλασσα, δίπλα στην αρχαία αγορά, στη σκιά ιστορικών μνημείων και των τειχών της πόλης, αλλά και στην καρδιά του εμπορικού κέντρου με φόντο τα ανοιχτά ή κλειστά –αναλόγως τη μέρα και την ώρα- καταστήματα, αλλά και ανάμεσα στα ερείπια μιας οικονομικής καταστροφής, την οποία υπογράφουν οι σκονισμένες βιτρίνες, τα κατεβασμένα εδώ και χρόνια κεπέγκια και –κυρίως- οι σιωπηλοί δρόμοι, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και κίνηση. Κακά τα ψέματα: Η Θεσσαλονίκη είναι πιο όμορφη όταν αράζει νωχελική στα διακριτικά καφέ, λιγότερο θορυβώδης και πραγματικά χαλαρή.  

Αιμορραγία στα σύνορα

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα περιστοιχίζεται από χώρες με χαμηλότερο κόστος ζωής και φθηνότερες αγορές, κάτι που εκμεταλλεύονται διαχρονικά πολλοί από τους κατοίκους των συνόρων, οι οποίοι… πετιούνται για ψώνια, καύσιμα, ακόμη και τον οδοντίατρο και την ταβέρνα στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία. Οι τοπικές αγορές του βορειοελλαδικού τόξου έχουν μάθει να ζουν με αυτή την κατάσταση, αλλά σε περιόδους δύσκολες για την κατανάλωση –όπως η συγκυρία που διανύουμε λόγω πανδημίας- η… αιμορραγία γίνεται δυσβάστακτη. Πονάει περισσότερο. Από τον Έβρο μέχρι τη Φλώρινα τα επιμελητήρια διαμαρτύρονται, αλλά τι μπορούν να κάνουν;  

Άνθρωποι και ονόματα

Στην Ελλάδα κατά καιρούς κάποιος επιχειρηματίας αγοράζει ή στηρίζει ότι πετάει, ότι περπατάει και ότι κολυμπάει. Τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτό το ρόλο η πιάτσα έχει βάλλει –μεταξύ άλλων- τον Κόκκαλη, τον Βαρδινογιάννη, τον Λάτση, τον Μυτιληναίο, τον Μαρινάκη, τον Σαββίδη και εσχάτως το Ίδρυμα Νιάρχου και τον Άλμπερτ Μπουρλά, που μπορεί να μην είναι ακριβώς επιχειρηματίες με τη στενή έννοια του όρου, αλλά διαχειρίζονται πολλά λεφτά κι έτσι κάποιοι τους εμφανίζουν μπροστά, πίσω και μέσα σε όλα.  Αντιστοίχως κάποιος πολιτικός σε κάθε φάση κινεί τα νήματα, εμφανίζεται ως παντοδύναμος υπουργός. Από τον Σωτήρη Κούβελα επί πατρός Μητσοτάκη, τον Τσοχατζόπουλο και τον Βενιζέλο επί Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τον Νίκο Παππά επί Τσίπρα. Τις περισσότερες φορές όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τα γνωστά, τα πασίγνωστα ονόματα δεν έχουν ιδέα για όλους αυτούς που κυκλοφορούν στο όνομά τους, αλλά ο αστικός μύθος τους βαραίνει.  

Οι εκπτώσεις και τα φαρμακεία

Οι εκπτώσεις επισήμως ξεκινούν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά ήδη σε αρκετά εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν οι σχετικές άμεσες ή έμμεσες αναφορές υπάρχουν. Και καλύτερες τιμές από τη βιτρίνα γίνονται στο ταμείο. Ο περιορισμός της κατανάλωσης είναι σημαντικός εξαιτίας των εξελίξεων με την πανδημία, κάτι που πληρώνουν περισσότερο οι μικρότερες επιχειρήσεις. Μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς σοβαρή κίνηση –δηλαδή ουρές, αφού υπάρχει όριο στον αριθμό πελατών- έχουν μόνο ορισμένα μαγαζιά στα οποία πωλούνται επώνυμα γυναικεία ρούχα. Εννοείται ότι τα φαρμακεία, στα οποία επίσης σχηματίζονται ουρές λόγω ράπιντ τεστ, δεν… πιάνονται.   

Επιστροφή στην κανονικότητα

Πολύ σωστή είναι η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων –προφανώς και του υπουργείου Οικονομικών- να ξεκινήσει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 το Μάρτιο, δηλαδή τέσσερις μήνες νωρίτερα. Διότι με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που ίσχυε μέχρι πέρσι οι φορολογούμενοι και γενικότερα όσοι έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις είχαν… ξεχάσει τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς. Κάπως έτσι επανερχόμαστε στα χρόνια της –σχετικής έστω- κανονικότητας στην Ελλάδα, διότι πλήρης δεν υπήρξε ποτέ. Διότι το να ξεκινάει κανείς να πληρώνει το φόρο για τα εισοδήματα μιας χρονιάς επτά ή οκτώ μήνες μετά μόνο προβλήματα δημιουργεί, κυρίως επειδή στην Ελλάδα σχεδόν κανένας φορολογούμενος που εισπράττει εισοδήματα (από μισθούς μέχρι ενοίκια και έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας) δεν βάζει στην άκρη κάθε μήνα αυτά που αναλογούν στο φόρο εισοδήματος.

Άντεξε το λιμάνι

Με θετικό πρόσημο στη διακίνηση φορτίων ολοκληρώθηκε το 2021 για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να κρατήσει τα μεγέθη του σε μια χρονιά πολύ δύσκολη –έως προβληματική- για την εφοδιαστική αλυσίδα και τις θαλάσσιες μεταφορές. Όσοι μπαινοβγαίνουν στα κρηπιδώματα για λόγους δουλειάς, αλλά και όσοι λόγω εμπειρίας ξέρουν να «διαβάζουν» την κίνηση των πλοίων στο Θερμαϊκό, εκτιμούν ότι ιδιαίτερα στο χύδην φορτίο η εικόνα του 2021 είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του 2020. Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν όταν βγουν τα αποτελέσματα της ΟΛΘ ΑΕ για το δ’  τρίμηνο και επομένως για το σύνολο του 2021.