Skip to main content

Εμπόδια στην επένδυση των κινηματογραφικών στούντιο στη Θέρμη

Ποια προσκόμματα συναντά η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης - Τι αναφέρουν στη Voria.gr οι εκπρόσωποι των επενδυτών και των ιδιοκτητών

Στις 8 Νοεμβρίου, σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Φωτογραφίας, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και εκπροσώπων άλλων φορέων, έγινε η παρουσίαση μιας επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κινηματογραφικών στούντιο, σε έκταση στη Θέρμη. Σε αυτήν, σύμφωνα με τους επενδυτές, πρόκειται να κατασκευαστούν τα στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών (χολιγουντιανού τύπου), της εταιρείας Nu Boyana Hellenic, η οποία είναι θυγατρική της χολιγουντιανής Millennium Films.

Ο χώρος που επιλέχθηκε για την κατασκευή των στούντιο είναι οι παλιές αποθήκες Κορδογιάννη, που βρίσκονται πάνω στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, στην περιοχή των Βασιλικών, οι οποίες το 2016 λειτούργησαν για κάποιους μήνες ως κέντρο φιλοξενείας προσφύγων. Πρόκειται για μια έκταση 83 στρεμμάτων εντός της οποίας υπάρχει ήδη ένα πολύ μεγάλο κτίσμα και η οποία απέχει μόλις δεκαπέντε λεπτά από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τους επενδυτές στο χώρο αυτό σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών και συγκεκριμένα οχτώ κινηματογραφικά πλατό, τύπου Hollywood, τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 και την ίδια χρονιά να γίνουν τα γυρίσματα δυο ταινιών και μιας τηλεοπτικής σειράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr, η υλοποίηση της επένδυσης συναντά κάποια προσκόμματα τα οποία, σύμφωνα με εκπρόσωπο των επενδυτών, απλώς θα καθυστερήσουν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα την υλοποίηση της επένδυσης «η οποία πάντως προχωρά κανονικά», όπως ρητά διαβεβαιώνει.

Σύμφωνα, όμως, με εκπρόσωπο των ιδιοκτητών του ακινήτου, το μόνο που έχει γίνει έως τώρα είναι η υπογραφή ενός συμβολαιογραφικού προσυμφώνου αγοράς της έκτασης των 83 στρεμμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ακόμη κάποια προκαταβολή που να δεσμεύει πωλητές και αγοραστές έως την υπογραφή οριστικού συμβολαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο στο συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει πολυιδιοκτησία στην οποία συμμετέχουν φυσικά, αλλά και νομικά πρόσωπα.

Από την άλλη η εκπρόσωπος των επενδυτών εξήγησε στην Voria.gr ότι το εμπόδιο το οποίο ενδεχομένως να καθυστερήσει για λίγο την υλοποίηση της επένδυσης έχει να κάνει με κάποιες τροποποιήσεις του υφιστάμενου κτιρίου οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να κατασκευαστούν τα κινηματογραφικά στούντιο. Ειδικότερα, θα απαιτηθεί να γίνει μεταβολή καθ' ύψος των υφιστάμενων αποθηκών, κάτι όμως, το οποίο προϋποθέτει μελέτες και εν συνεχεία εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των επενδυτών οι μελέτες εκπονούνται ήδη από γνωστό μηχανικό της Θεσσαλονίκης και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθούν προς έγκριση. Σύμφωνα με στέλεχος αρμόδιας ελεγκτικής αρχής προς τον οποίο απευθύνθηκε η Voria.gr, «τέτοιου είδους μεταβολές στο συγκεκριμένο κτίριο μπορούν να γίνουν είτε μέσω ενός ειδικού χωρικού σχεδίου το οποίο όμως σημαίνει καθυστέρηση αρκετών μηνών, έως και ενός χρόνου είτε με αίτηση για παρέκκλιση από τους όρους δόμησης, την οποία αρμόδια να κρίνει είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δεδομένου ότι η Περιφέρεια έχει εκδηλώσει τη στήριξή της στην επένδυση, η έγκριση ενδέχεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Βεβαιότητα ότι η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά εκφράζεται από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δια του ίδιου του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στήριξε εξ αρχής την επένδυση. Ο τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος δήλωσε στην Voria.gr ότι «την προηγούμενη εβδομάδα οι επενδυτές παρουσίασαν τα σχέδιά τους στη διεθνή έκθεση “FOCUS: The Location Show” η οποία έγινε στο Λονδίνο». Προσέθεσε, δε, ότι εκεί βρίσκονταν και εκπρόσωποι των πωλητών του ακινήτου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι υπόλοιπες πλευρές.